Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2015

Osobnim razvojem do prepoznavanja ženskoga poduzetničkog potencijala

Ženski potencijal u poduzetništvu i na tržištu rada bio je tema druge „Human2Human“ konferencije održane 5. studenoga u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji centra Vis Animi te u suorganizaciji HGK. Riječ je o jedinstvenoj regionalnoj konferenciji za razvoj ljudskih potencijala u najbrže rastućem sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Na konferenciji su izlagali stručnjaci s velikim praktičnim iskustvom, iz Rijeke, Zagreba, Vinkovaca te iz Novog Sada, interaktivnom edukacijom, razmjenom iskustava te primjerima dobre prakse...

Sudionici su imali priliku tijekom dodatne radionice izraditi vlastitu analizu slučaja (case study), a tema kojom su se bavili ove godine bila je emocionalna inteligencija (EQ), odnosno što ona uopće znači i obuhvaća, kako se mjeri te čemu služi.

„Svaki je potencijal jednako vrijedan, no ženski potencijal možda je malo manje prepoznat“, istaknula je direktorica centra Vis Animi Ivana Boban Jagodić, dodavši kako im je želja pridonijeti osvještavanju žena, ali i muškaraca, da prepoznaju i iskoriste ženski potencijal. „Osobni je razvoj ključni moment te motivacije“, napomenula je Boban Jagodić.

„Prepoznali smo da na tržištu djeluju brojne udruge za promociju i razvoj ljudskih potencijala te brojni mladi poduzetnici kojima, putem aktivnosti i projekata Zajednice za razvoj ljudskih potencijala HGK, želimo pružiti potporu te izraditi proizvode koji bi im pomogli u upravljanju ljudskim potencijalima“, rekao je predsjednik Zajednice Josip Marinković.

„Razvojna agencija Zagreb - TPZ pomaže , na prvome mjestu, mladima koji žele poduzetničke ideje pretvoriti u posao, otvoriti tvrtku te se zaposliti“, istaknula je voditeljica projekta TPZ-a Ivana Čuljak te je dodala da su u šest mjeseci u poduzetničkom centru održane brojne edukacije iz poduzetništva, s 1300 sudionika, od kojih je bilo 800 žena. Također, pomažu inovatorima u poduzetničkim počecima putem edukacije i savjetovanja. „U Tehnološkom parku djeluje dvadesetak tvrtki sa 100 djelatnika i sve većim brojem žena, ali je tek jedna poduzetnica“, kaže Čuljak.

O poslovanju i ženama 21. stoljeća govorila je Stephanie E. Trpkov iz Slovensko-nigerijske gospodarske komore Rijeka, koja je naglasila da žene danas moraju u poslu proći značajne prilagodbe, a suočavaju se i s brojnim izazovima, među kojima je to da ih se ne shvaća ozbiljno, u prosjeku imaju niže plaće u odnosu na muškarce, ali postoji i određeni neprijateljski odnos među samim ženama. Žene na vodećim pozicijama moraju imati sposobnost upravljanja talentima, ali i dobro obavljati poslove. „Prava žena u ovom stoljeću gradit će dvorac od kamenja koji se na nju baca, dok istinska vrijednost dolazi iznutra“, zaključila je Trpkov.

Savjetnik i trener u organizaciji Road Human Resources iz Novog Sada Uglješa Atanacković upoznao je sudionike s vlastitim istraživanjem o tome što se događa kad uspješni ljudi dožive neuspjeh. Savjetovao je da se kod poslovnog neuspjeha treba fokusirati na sebe, eliminirati stres, definirati novi cilj, sagledati sliku i priču svog uspjeha te napraviti akcijski plan i prema njemu poduzimati korake.

Direktorica tima Heraklea Zagreb Sanja Gomuzak govorila je o tome kako nas drugi vide. „U situacijama kad je važno nešto reći na sastancima, potrebno se je koncentrirati se, i to tako da ono što se govori bude tvrdnja, a ne pitanje. Za ostvarivanje pozitivnoga prvog dojma potrebno je tek nekoliko sekundi. Pozornost se obraća na izgled (dress code), osmijeh, pogled, pozdrav, prilaženje drugoj osobi, boju glasa, osjećaj raspoloženja te na položaju ruku“, objasnila je.

Konferencija je bila namijenjena poduzetnicima i direktorima organizacija malog i srednjeg gospodarstva, menadžerima i voditeljima timova, osobama zaduženima za strateške i razvojne odluke te svima koji žele razvijati sebe ili druge, a podržala ju je Razvojna agencija Zagreb.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram