Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2015

ISTINA JE: Radnici trebaju strahovati od invazije robotizirane radne snage!

Robotizirana radna snaga uskoro će postati svakodnevica razvijenog svijeta što će u potpunosti promijeniti način kako živimo i radimo, stoji u izvješću američke banke Merrill Lynch do kojeg se domogao Guardian...

"Svjedoci smo nevjerojatne promjene načina života i rada.  Roboti i umjetna inteligencija su ušli u svaku gospodarsku djelatnost i uskoro će postati sastavni dio našeg svakodnevnog života", stoji u izvješću američke banke Merrill Lynch.

Zbog napretka u tehnologiji robota bit će ugroženo oko 35% svih poslova u Velikoj Britaniji i čak 47% radnih mjesta u Sjedinjenim Državama, upozoravaju analitičari Merrill Lyncha u njihovim prognozama koje se odnose na vremensko razdoblje do 2035. godine.

Najviše će biti izloženi lošije plaćeni poslovi poput onih u maloprodaji, ugostiteljstvu i brizi za starije.

Globalno tržište robotizirane radne snage do 2020. godine moglo bi vrijediti 152 milijardi dolara, a neke industrijske grane zbog toga mogu računati na značajno povećanje učinkovitosti. Proizvođači bi mogli smanjiti troškove plaća za čak 90 posto ako radnike zamijene robotima.

Kako god bilo, budućnost će biti uzbudljiva, ali i istovremeno nepredvidljiva za stotine milijuna radnika na poslovima koje bi mogli preuzeti roboti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram