Zatvori
Poslovni Puls
06/10/2015

Europa je upravo ozbiljno zaprijetila američkim internetskim kompanijama

Europski sud proglasio je nevaljanom odluku Europske komisije kojom je utvrdila da SAD osigurava odgovarajuću razinu zaštite prenesenih osobnih podataka...

Maximillian Schrems austrijski je državljanin koji se koristi Facebookom od 2008. Kao što je to slučaj i s drugim korisnicima koji imaju boravište u Uniji, irsko društvo kći Facebooka prenosi u cijelosti ili u dijelu podatke koje M. Schrems daje Facebooku na poslužitelje smještene na državnom području SAD-a, gdje se oni obrađuju. M. Schrems podnio je prigovor irskom nadzornom tijelu smatrajući da s obzirom na otkrića Edwarda Snowdena u 2013. u vezi s aktivnostima obavještajnih službi SAD-a (osobito onih National Security Agency ili NSA), pravo i praksa u SAD-u ne nude dostatnu zaštitu od nadzora javnih tijela podataka prenesenih u tu zemlju, prenosi HRT.

Irsko tijelo odbilo je prigovor osobito zato što je Komisija u svojoj odluci od 26. srpnja 2002. smatrala da SAD u okviru sustava „sigurne luke“ osigurava odgovarajuću razinu zaštite prenesenih osobnih podataka.

Sud podsjeća da je Komisija bila dužna utvrditi da SAD djelotvorno osigurava, na osnovi domaćeg zakonodavstva ili međunarodnih obveza koje je preuzeo, razinu zaštite temeljnih prava koja je bitno ekvivalentna onoj razini zaštite koja se jamči u okviru Unije na temelju direktive, tumačene u svjetlu Povelje. Sud navodi da Komisija nije provela takvo utvrđenje, nego se ograničila na ispitivanje sustava „sigurne luke“.

Sud utvrđuje i da Komisijina odluka od 26. srpnja 2000. oduzima nacionalnim nadzornim tijelima njihove ovlasti u slučaju kada osoba dovede u pitanje usklađenost odluke sa zaštitom privatnosti i temeljnih sloboda i prava pojedinaca. Sud smatra da Komisija nije imala nadležnost za takvo ograničavanje ovlasti nacionalnih nadzornih tijela.

Posljedica ove presude jest ta da je irsko nadzorno tijelo dužno ispitati prigovor M. Schremsa sa svom dužnom pažnjom te da mora po završetku svoje istrage odlučiti treba li na temelju direktive prekinuti prijenos podataka europskih korisnika Facebooka u SAD zato što ta zemlja ne nudi odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram