Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2015

Ruska superračunala i na inozemnim tržištima

Prva superračunala ruske proizvodnje pojavila su se još 2010. godine. Proizvode ih federalni nuklearni centar (Sveruski znanstveno-istraživački institut za eksperimentalnu fiziku) u Sarovu i Snežinsku...

U ovim centrima je prije 5 godina stvoreno nekoliko modela osobnih superračunala univerzalne i specijalne namjene.

Generalni direktor Rosatoma Sergej Kirijenko je istaknuo da je kompanija uvijek ulagala mnogo novca u razvoj vlastitih superračunala, jer u nuklearnoj sferi nije mogla koristiti strane modele. Riječ je i o softveru, i o hardveru.

Univerzalno superračunalno je namijenjeno za maksimalno širok spektar inženjerskih proračuna i može se primjenjivati neposredno na radnom mjestu zaposlenog.

Računalni sustav čine serveri s operativnom memorijom od oko 300 gigabajta, klaster računala s 1248 procesorskih jezgara i 5 terabajta opće operativne memorije. Koristi operativni sustav Linux.

Superračunala su prvobitno stvorena za projektiranje novih nuklearnih elektrana i optimizaciju različitih procesora na već postojećim energetskim blokovima. Ali pomoću ovako moćnog računalnog centra mogu se vršiti i drugi precizni proračuni. Recimo, mogu se izračunavati svi parametri novog putničkog aviona, moguće je kreirati model aviona i testirati ga u virtualnom letu koji u potpunosti odgovara stvarnosti.

Zahvaljujući tehnologiji superračunala sada nema potrebe da se vrše skupa testiranja maketa i prototipova različitih složenih tehničkih sistema, od najsuvremenijih visokotehnoloških građevina, koje trebaju biti izgrađene, recimo, u regijama u kojima postoji opasnost od zemljotresa, do naftnih oceanskih platformi. Na taj način proračuni superračunala znatno smanjuju troškove i rokove izrade novog proizvoda, a istovremeno  omogućavaju da se u hodu mijenjaju parametri, da se unaprijedi konstrukcija i sistem učini otpornim na različite negativne utjecaje.

Pomoću superračunala se, između ostalog, ispituje utjecaj moćnih atmosferskih pojava, kao što su uragan i tornado, na zaštitni omotač nuklearne elektrane.

Sve vodeće zemlje svijeta i velike korporacije koriste superračunala. Oni se koriste za državne i privatne potrebe, od projektiranja putničkih aviona do dizajniranja superbrodova.

Ovakve programe realiziraju i zemlje u razvoju. Indija je pokrenula superačunalski program „National Supercomputing Mission: Building Capacity and Capability”. Rusija je, inače, u svoje vrijeme dosta zaostala u razvoju superračunala, koji su se u drugim zemljama pojavili još 70-ih godina 20. stoljeća.

Ali sada se ovaj zaostatak smanjuje. Superračunala ruske proizvodnje već se koriste u nekoliko ruskih industrijskih poduzeća. Nabavljaju ih „Ruske željeznice”, a zainteresirani su i Gazprom i Transneft. Ruska superračunala bi mogla biti tražena i u inozemstvu. „Imamo svoje softverske platforme koje su razvijene za poduzeća nuklearne i obrambene industrije. Mi i sami intenzivno koristimo taj softver”, ističe generalni direktor Rosatoma Sergej Kirijenko.

Nuklearna državna korporacija godinama usavršava svoje super-računalne tehnologije. „Još 2011. godine ruski nuklearni stručnjaci su kreirali i koristili superračunala petaflopne razine (trenutno najviši nivo kapaciteta – op. red.), a to znači da se već nalazimo u svjetskoj eliti. Nije toliko značajan hardver, koliko jedinstveni IT proizvodi, grafički programi, na primjer, koji omogućavaju da se maksimalno iskoriste svi kapaciteti računarske platforme”, istaknuo je nezavisni stručnjak Aleksandar Uvarov.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram