Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2015

Ruskim raketama do globalne pokrivenosti internetom

Kompanija OneWeb i opetator lansirnih usluga Arianespace namjeravaju lansirati u orbitu oko Zemlje 648 komunikacijskih mikrosatelita do 2019. Značajan udio lansiranja ostvarit će ruske rakete Sojuz. Cilj je projekta, u kojem sudjeluje Airbus, Coca-Cola i Virgin Group, učiniti Internet pristupačnim za čitavu planetu, od udaljenih sela do stepa u Mongoliji. Među investitorima isto je indijska grupa Bhari Enterprises. Ranije su o projektima za provedbu Interneta u državama u razvoju isto pisali Google i Facebook, no čini se da je kompanija OneWeb došla prije do realizacije tog ambicijskog plana.,,

Projekt OneWeb podrazumijeva stvaranje specijalnih terminala na solarne baterije. Signal će se na njih predavati preko mikrosatelita. Osim toga, kompanija planira pružiti mobilni pristup na Internet brodovima, zrakoplovima, vlakovima, školama u udaljenim regijama te čak naftnim platformama.

Dio satelita lansirat će se pomoću ruskih raketa-nosača Sojuz s kozmodroma Kourou i Bajkonur. Od 2017. do 2018. Rusija će postaviti 21 raketu za lansiranje, još 39 raketa obećao je Richard Branson, šef Virgin Galactica.

Kako su izvijestili predstavnici Ruske svemirske agencije (Roskosmos), u slučaju uspješne realizacije projekta ugovor predviđa i barem 5 dodatnih lansiranja Sojuza nakon 2020. ''Taj ugovor je najveći u povijesti pružanja lansirnih usluga'', priopćio je Igor Komarov, šef agencije. ''I izbor rakete-nosača Sojuz je dokaz visoke rusko raketno-svemirske tehnike''. Zaključak takvog sporazuma, prema njegovom mišljenju, naglašava ''potrebu korištenja novog kozmodroma Vostočnij, koji Rusija gradi na Dalekom istoku u Amurskoj oblasti''.

Sve zajedno unutar projekta za sistem, koji će osigurati globalni mobilni pristup na Internet, planira se proizvesti 900 mikrosatelita za komunikaciju. Prvih deset montiraju se u tvornici kompanije Airbus Defence and Space (ADS) u Toulouseu, ostali – na zajedničkom poduzeću OneWeb i ADS u SAD-u. Vrijednost svakog od njih košta 500 000$, a njihova težina je manja od 150kg. Dakle, oni su puno lakši od običnih satelita, čija cijena prosječno iznosi oko 250 milijuna dorala, a težina im je 5 000kg.

''San da se u potpunosti premosti digitalni jaz mogao bi se ostvariti do 2019.'', rekao je Greg Wyler, osnivač OneWeb. "Imamo sve ključne elemente: nadzorne, tehnološke, lansirne, satelite, kao i komercijalne operatere u više od 50 zemalja i teritorija. Zalažemo se za rješavanje jednog od najvećih svjetskih problema: omogućavanje širokog pristupa na Internet za svakoga''.

Naručitelje nisu zbunili ni sankcije, ni posljednji neuspjesi ruske industrije za konstruiranje raketa. Stručnjaci smatraju da je tome razlog veličina projekta. ''Jednostavno nisu imali drugi izlaz'', izjavio je Ivan Moisejev, voditelj Instituta za svemirsku politiku. ''U najkraćem periodu moraju izvesti u orbitu ogroman broj satelita, a Sojuzi su najpoznatije i najmasivnije rakete koje danas postoje na tržištu''.

Moisejev je podsjetio da je jedna od poljednjih katastrofa – neuspješno lansiranje meksičkog satelita MeksCat-1, dogodila se zbog katastrofe s raketom-nosačem Proton-M, a Sojuzi su prilično pouzdani. ''Naravno, i s njim je bilo poteškoća, no Roskosmos razrađuje modifikaciju'', istaknuo je stručnjak.

Prema riječima Moisejeva, ugovor je stigao na vrijeme, ako se uzme u obzir da ruska svemirska industrija osjeća veliku potrebu za modernizacjom i dodatnim sredstvima. Roskosmos će dobiti više od milijardu dolara i, kako ističe agencija, ''osigurat će na nekoliko godina rad nizu ruskih poduzeća raketno-svemirske industrije'', prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram