Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2016

Njemačko internet carstvo na klimavim nogama

Thomas Wagner je svakako bio primjer poduzetnika ovog našeg internetskog doba. Zajedno s nekoliko prijatelja je stvorio pravo carstvo internetskih trgovina. One su sezale od prodaje turističkih aranžmana preko portala ab-in-den-urlaub.de koji je prodavao više aranžmana nego i stranice renomiranih turoperatora poput TUI-a ili Thomas Cooka, prodaje avionskih karata na portalu fluege.de, preko prodaje automobila (auto.de) i nekretnina (myimmo.de) pa do novinskih portala (news.de), poslovnih informacija (börsennews.de, kredit.de) i portala za traženje životnih partnera (partnersuche.de). A tu navodimo samo veće od četrdesetak portala koji ovise ili su dio Unister Holdinga...

Sjedište tog holdinga je bio Leipzig na istoku Njemačke tako da je on bio i primjer uspješnog poslovnog poduhvata u "novim" saveznim državama. I prva vijest o udesu Wagnera nije ukazivala na ništa drugo nego na tragediju: Wagner u društvu s dvojicom kolega iz Unistera su 14. srpnja bili na putu iz Venecije nazad u Leipzig. Iznajmili su privatni avion Piper kojim je upravljao iskusni, 73 godišnji pilot. Slovenska kontrola letenja je primila poruku pilota kako ima problema s ledom na krilima: vrijeme je doista bilo loše, a ovaj avion je letio na većoj visini nego što je preporučeno.

Kako se još uvijek čini, to je bio (jedini) razlog što se avion srušio praktično odmah nakon što je prešao granicu Italije i Slovenije, kod Ajdovščine. Slovenska policija je na mjestu udesa našla četiri izgorjela trupla i tek genetska analiza je mogla nepobitno dokazati identitet žrtava. Isto tako, slovenska policija je u olupini našla i određenu količinu švicarskog novca - oko 10.000 franaka i neke "dokumente na talijanskom."

I dok je sve to još izgledalo kao nesretni udes njemačkog poduzetnika, samo četiri dana nakon nesreće je lavina pokrenuta jer je Unister proglasio stečaj. Što je još gore, nadležne službe su dale do znanja medijima kako je stečaj "bio već davno neophodan" i kako zapravo pogibija direktora nije ništa utjecala na to.

Tako se polako počelo otkrivati kako je čitav holding Unister doista prava kula od karata. On jest zapošljavao preko tisuću suradnika, ostvarivao promet od oko 300 milijuna eura i imao predstavništva u Berlinu, Hamburgu, Düsseldorfu... Tisuće korisnika jesu knjižili svoje odmore preko njegovih portala, kupovali avionske karte - ili tražili podesnog životnog partnera za što je Unister naravno također ubirao pristojbu, ali su i troškovi reklame bili golemi da bi se korisnike privuklo na njihove stranice.

Odlazile su goleme sume i internetskim tražilicama da, ako utipkate "Mallorca" i "Urlaub" (odmor) odmah budete navedeni na neku od stranica Unistera. Redovito su se emitirali i spotovi na "staromodnim" medijima poput televizije, radija, a tiskali su se i plakati i oglašavalo se u novinama. Sve to je bio veliki teret za ovu tvrtku iz Leipziga tako da se već prošle godine u poduzeću šuškalo kako će mnogi zaposleni dobiti otkaz.

Kako se čini, i ovo putovanje Wagnera u Veneciju je neposredno povezano sa problemom likvidnosti Unistera. Kako javljaju njemački mediji, nekoliko tjedana ranije je u Hannoveru, preko jednog njemačkog bivšeg bankara, dogovoren "posao" s izvjesnim Talijanom - njemački mediji ga tek nazivaju "gospodinom V." On im je obećao osigurati kredit u iznosu od 10 milijuna eura. Gospodin V. je svakako htio "polog" za tu pozajmicu i to u gotovini, odmah na ruke čim dođu u Veneciju. Tako su Wagner i njegovo društvo i krenuli na put navodno sa kovčegom u kojem je bilo najmanje milijun eura.

Što se točno dogodilo u Veneciji, svi svjedoci koji bi možda željeli nešto reći su sada na odjelu kriminalističke policije nakon što su se srušili u Sloveniji. Na sastanku je doduše bio prisutan i onaj bivši njemački bankar - i njega mediji zovu samo "gospodin K." koji je dogovorio "posao", ali on je došao automobilom. A sve govori da i on ima dobrih razloga držati jezik za zubima. Jer, njemački mediji otkrivaju kako su i Wagner i njegovo društvo bili prevareni od "gospodina V.", ali i da se već odavno za sve njih zanima i - policija.

Kako piše Der Spiegel, "gospodin V." je poznat po svojim "poslovima" s nakitom i pozajmicama i bilo je navodno dogovoreno da će u Veneciji zamijeniti kovčege: kovčeg sa nešto preko milijun eura za kovčeg pun švicarskih franaka koji su trebali poslužiti kao "pravi" polog u jednoj banci preko koje bi onda željeni iznos trebao stići u Leipzig. Kako je njemački poduzetnik Wagner, neposredno prije udesa barem tvrdio talijanskoj policiji, "gospodin V." ih je besramno prevario: pokupio je kovčeg s eurima, ali im je dao kovčeg sa samo malenom količinom franaka. Bilo je dogovoreno da se nakon toga zajedno nađu u venecijanskoj banci, ali "gospodin V." se nikad nije pojavio. Nije imao niti zašto: banka je bila zatvorena.

Prevaren trojac, dakle Wagner, Olliver Schilling koji je također jedan od suosnivača i suvlasnika Unistera i jedan 65-godišnji financijski savjetnik iz Dortmunda, prijavili su slučaj policiji i kako to biva s talijanskom policijom, sve je potrajalo prije nego što su mogli krenuti nazad u Leipzig. Tamo nikad nisu stigli, a "dokumenti na talijanskom" iz olupine aviona o kojima govori slovenska policija je navodno policijski zapisnik prijave nakon ovog, doista "jeftinog" trika na kojeg su nasjeli Nijemci.

Postaja MDR je objavila opsežnu reportažu o poslovanju Unistera koja svjedoči zapravo i kako je Wagner - i čitav niz djelatnika te tvrtke, već odavno predmet zanimanja njemačkog državnog odvjetništva i policije. Još 2012. je povedena istraga temeljem optužbe o nedozvoljenoj trgovini policama osiguranja i zbog utaje poreza. Postoji još jedna optužba o prijevari preko računala i to u 87.386 slučajeva i optuženi - među njima je i Wagner - su imali vremena do kraja ovog kolovoza dati izjavu o toj optužbi.

U međuvremenu su se oglasili i političari pokrajine Saske u kojoj leži Leipzig i koji se sad, koliko god da su prije hvalili ovaj "start-up" u njihovom gradu koji je narastao do tvrtke koja okreće milijarde, natječu u "pranju ruku" od bilo kakve povezanosti s Unisterom. Zabrinute su i mušterije: možda ne toliko one koje su platile da im Unister nađe muža ili ženu iz njihovih snova, ali oni koji su već platili ljetovanje na koje bi svakog trenutka trebali krenuti. U načelu, tih oko 14 tisuća mušterija se ne trebaju brinuti jer je njihov odmor već uknjižen s hotelom u kojem bi trebali odsjesti, ali je problem s onim mušterijama koji su na tom portalu kupili bonove za slobodan izbor leta i smještaja.

Jer porezni ured i nadležne financijske službe nipošto ne mogu isključiti kako će stečaj matičnog holdinga neminovno dovesti do još stečajeva među - "papirnatim" ili stvarnim tvrtkama u carstvu nesretno stradalog Wagnera. A iz državnog odvjetništva su objavili kako pogibija Wagnera i Ollivera Schillinga za kojeg su se također zanimali istražitelji, ništa ne mijenja na stvari: istraga teče dalje.

Jedino je iluzija o velikoj i uspješnoj internetskoj trgovini uslugama iz Leipziga sada već definitivno nestala.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram