Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2015

Digitalnom transformacijom do uspješnijeg poslovanja malog i srednjeg poduzetništva

''Pilot projekt EU digitalne inicijative predviđen je u sektorima turizma, poljoprivrede i prehrambene industrije, graditeljstva, tekstilne i auto industrije - područjima u kojima se koriste nove napredne digitalne tehnologije. Cilj je potaknuti malo i srednje poduzetništvo na korištenje tih tehnologija, a ova EU inicijativa može poslužiti kao poluga za povećanje ponude poslova u zemljama članicama i europskim regijama'', kazala je Leila Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK, prilikom predstavljanja digitalne inicijative Europske komisije ''EU Konferencija: Poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz digitalne transformacije“ u HGK u zajedničkoj organizaciji Europske komisije, Ernst & Younga i Hrvatske gospodarske komore...

Turizam je najbrže rastuća grana gospodarstva te je vrlo važno da se prate najnoviji trendovi.

Jedan od tih trendova današnjice je i projekt TourismLink. Riječ je o projektu Europske unije koji je usmjeren na poboljšanje konkurentnosti u sektoru turizma kroz bolje umrežavanje turističkih djelatnosti. Primjenjuje se diljem Europe i time omogućuje bolju međusobnu povezanost turističkih usluga. „Hrvatska gospodarska komora je u ovom projektu bila član savjetodavnog odbora, a svima skupa nam je cilj da se u projekt uključe putničke agencije i turoperatori, hoteli, restorani, muzeji i svi ostali ponuđači usluga u turizmu“, rekla je Krešić-Jurić.

Inače, EK je u siječnju 2014. pokrenula diseminaciju rezultata EU inicijative o primjeni digitalnih alata za poticanje razvoja malih i srednjih tvrtki, a HGK je domaćin diseminacije rezultata ove EU inicijative u Hrvatskoj. Europska komisija razvila je niz pilot projekata u šest sektora, od kojih se ova platforma pokazala najuspješnijom u području turizma, poljoprivredi te tekstilnoj i modnoj industriji, djelomično u autoindustriji i graditeljstvu, dok je bila neuspješna u području logistike i transporta.

Hrvatska ekonomija u visokom je postotku vezana za turizam, stoga je odabrano to područje gospodarstva za provedbu projekta. Primjerice, u području turizma umjesto da svaki hotel, muzej ili turistička agencija razvija vlastitu mrežnu stranicu, iskoristila bi se zajednička platforma za cijelu turističku industriju te bi se time integrirao cijeli proces.

Projekt „TourismLink“ je predvidio 10 milijuna eura financiranja putem CIP programa, a obuhvaća 20.000 tvrtki malog i srednjeg poduzetništva. ''Europska komisija kroz ovu inicijativu namjerava europsko gospodarstvo učiniti konkurentnijim, a ključni je pokretač pružanje podrške digitalnoj transformaciji te integraciji unutar pojedinih sektora malog i srednjeg poduzetništva'', kazao je Patrice Lefeu, izvršni direktor Ernst & Younga te dodao da su rezultati pokazali kako se, primjerice, za 80 posto mogu smanjiti pojedini troškovi.

Pojasnio je i zašto je digitalizacija važna za europsku ekonomiju. Naime, prema istraživanjima Ernst & Younga, mali i srednji poduzetnici upotrebom digitalne tehnologije rastu 2-3 puta brže, imaju 22% veće prihode, a u posljednje tri godine otvorili su dvostruko više radnih mjesta. Također, naglasio je da će u EU pomoću internetske ekonomije biti otvoreno 1,5 milijuna novih radnih mjesta.

Predviđa se i da će kroz digitalnu ekonomiju sljedeće godine zemlje G-20 ostvarivati 3,2 bilijuna eura. Istraživanje je pokazalo, ističe Lefeu, da digitalna tehnologija pruža veći potencijal rasta, i to čak do 10 puta.

Prema Lefeuovim riječima, konkretna rješenja digitalne transformacije trebaju biti prilagođena poslu i tvrtkama, stoga je, dodaje, neophodna pomoć HGK, osobito u procesu edukacije te povezivanja tvrtki. Lefeu je kao najveće značajke digitalne transformacije za Europu izdvojio transformativnu moć digitalnog (digitalna tehnologija iz temelja mijenja način na koji se živi, radi i komunicira), ogroman potencijal rasta (tvrtke koje koriste najnovije tehnologije 10 puta su uspješnije od svoje konkurencije) i dodanu društvenu vrijednost (tehnološka rješenja mogu riješiti probleme u ključnim područjima poput zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja ili održivosti okoliša).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram