Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2014

Startup srijeda: Evo što kažu osnivači trenutno najpopularnijih hrvatskih startupa

Jučer se u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva u suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela - CRANE održala još jedna Startup srijeda, a ovaj puta su gosti bili Damir Sabol i Julian Oehrlein...

Damir Sabol, osnivač Iskona i startupa MicroBlink iz kojeg je niknuo i PhotoMath, aplikacija za automatsko rješavanje matematičkih zadataka korištenjem mobitela, pričao je o dugom putu do “prekonoćnog uspjeha” kako je PhotoMath viđen u medijima i javnosti, koji je trajao oko 5 godina, a počelo je još sa projektom racuni.hr.

PhotoMath je nedavno ušao u finale prestižne TechCrunch Disrupt konferencije, te nakon toga zauzeo prvo mjesto na Apple Storeu. Do danas ga je, u otprilike mjesec i pol, preuzelo više od 9,5 milijuna korisnika. O projektu su, osim tehnoloških medija, izvijestili i mnogi globalni mediji poput CNN-a a poznata glumica i voditeljica Ellen DeGeneres u svojoj emisiji nazvala ga je “black magic from the devil”.

Julian Oehrlein, suosnivač Oradiana, startupa koji je razvio Instafin, rješenje za tzv. “microfinance” banke, zadruge i druge financijske institucije, također je pričao o putu do osvajanja Pioneers Challengea.

Na nedavnoj Pioneers Festival konferenciji Oradian je pobijedio na natjecanju Pioneers Challenge među više od 1,000 prijavljenih startup projekata, osvojivši time i investiciju u vrijednosti 50,000 USD.

Klijenti su im financijske institucije u zemljama u razvoju, u prvoj fazi u Nigeriji gdje su uvjeti za poslovanje iznimno teški.

Zanimljivo je da su pokretači Oradiana, koji potječu iz Sjedinjenih država, Njemačke, Južnoafričke republike i Nigerije za sjedište svojeg projekta odabrali baš Zagreb. Julian je iz publike dobio pitanje kako mu je to došlo na ideju i kako mu to može biti dobro za poduzeće, a Julian je odgovorio da nije uopće loše u Zagrebu pokrenuti startup, od toga da je jedno od jeftinijih mjesta za živjeti ako dolaziš iz Njemačke ili SAD-a, do toga da se uštedi na vremenu potrebnom za doći na posao, a i ovdje ima kvalitetnih programera i čak dobrih prilika za dobiti prvu investiciju. Poanta je da u samom početku, startup ne bi trebao uopće razmišljati gdje će mu biti ured, već sa onime što ima, pokušati doći do barem nekakvih rezultata.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram