Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2014

Prosječna tromjesečna podatkovna potrošnja internet korisnika u Hrvatskoj iznosi 2GB

Na tržištu elektroničkih komunikacija zabilježen je neprekidni rast potražnje za internetskim prometom u trećem ovogodišnjem tromjesečju, što je rezultiralo time da je prosječni tromjesečni promet po korisniku prvi puta prešao 2 GB prometa, a ukupni prihod od usluge raste gotovo 40 posto na godišnjoj razini, objavili su danas iz HAKOM-a...

Istovremeno je zadržana ista gustoća priključaka jer je prvi puta broj podatkovnih SIM kartica smanjen, otprilike za isti broj koliko je povećan broj priključaka u mrežama nepokretnih komunikacija. Još jedan pokazatelj upućuje na povećanu potražnju za internetom i razloge smanjenja broja podatkovnih kartica. Naime, u zadnjem promatranom razdoblju broj korisnika koji pristupaju internetu putem nepokretnih mreža prešao je 70 posto što upućuje da korisnici sve više koriste pametne telefone kao klasični internetski priključak.

Javna govorna usluga u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija bilježi pad prihoda i korisnika na godišnjoj razini, iako zbog sezonskog karaktera ovi pokazatelji u mrežama pokretnih komunikacija ipak ostvaruju rast u odnosu na drugo tromjesečje. Nastavak trenda smanjenja broja korisnika i prihoda u mrežama nepokretnih komunikacija očekuje se i u idućim razdobljima iz razloga što sve više korisnika koristi isključivo mobitele za razgovore i klasični telefonski priključak im više nije potreban. Isto tako, sve raširenija uporaba „over the top“ aplikacija kao što su „Skype“ i „Viber“ utječe na prihode javne govorne usluge.

Tržište usluge prijenosa televizijskih programa bilježi rast od devet posto na godišnjoj te tri posto na tromjesečnoj razini, a paketi usluga, odnosno više vezanih usluga poput javne govorne usluge, pristupa internetu i televizije, postaju najčešći način pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija. Rast takozvanih 2D i 3D paketa iznosi preko 7 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram