Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2014

Stiže era umjetne inteligencije: Softver uspješno imitirao ljude!

Računalni program "Eugene Goostman" uvjerio je ispitnu komisiju na testiranju da je trinaestogodišnji dječak! Eugene Goostman, program umjetne inteligencije, odnosnio simulacija trinaestogodišnjeg dječaka, uspio je uvjeriti 33 posto "sudaca" da je živo biće te je postao prvi stroj koji je prošao Turingov test, izvještava The Telegraph...

Alan Turing bio je britanski matematičar, kriptograf i teoretičar računarstva koji je 1950. godine kreirao navedeni test. Prema Turingu, ako neki stroj prevari 30 posto ljudskih sudionika u nizu razgovora - raspolaže inteligencijom jednakom ljudskoj.

Ruski tim iz Sankt Peterburga, predvođen programerom Vladimirom Veselovim, stvorio je Eugenea s nadom kako će program jednog dana biti u stanju voditi online razgovor baš poput pravog čovjeka.

Eugene je rođen 2001. godine. Naša glavna ideja je bila da može tvrditi kako zna sve, no zbog njegove dobi potpuno je razumljivo da ne zna sve. Ove smo godine poboljšali "kontrolor dijaloga" pa se razgovor doimao više ljudski nego s programima koji samo odgovaraju na pitanja. Namjeravamo Eugenea učiniti još pametnijim, rekao je Veselov, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram