Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2014

Zbog PDV-a poskupljuju sve narudžbe s Amazona i drugih inozemnih internetskih trgovina!

Zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatska, od 1. siječnja 2015. zaradit će više od poreza na dodanu vrijednost jer će natjerati prodavatelje elektronički obavljenih usluga - ili eUsluga - da PDV plaćaju u zemlji potrošača...

U Ministarstvu financija za sada nemaju procjene koliko bi se dodatnog poreznog prihoda moglo sliti u državnu blagajnu, ali činjenica je da će neke eUsluge postati skuplje za krajnjeg korisnika, i to isključivo zbog primjene hrvatskih stopa PDV-a koje su među najvišima u EU, piše Jutarnji list.

Riječ je o uslugama poput, primjerice, kupnje igrica, softvera, glazbe ili drugih sadržaja preko interneta, klađenja preko interneta, izrade ili hostinga internetskih sjedišta (službeni prijevod “sajtova”) ili emitiranja svih vrsta programa. Do sada su se takve usluge, kad se kupuju od ponuđača sa sjedištem u EU, plaćale prema PDV-u u tim zemljama. Međutim, velike kompanije s najvećim prometima većinom su formalno poslovale iz zemalja s najnižim stopama PDV-a, koji se u EU kreće od 15 posto u Luksemburgu do 27 posto u Mađarskoj.

Dobar su primjer e-knjige: u najvećoj meki za e-usluge, Luksemburgu, one se oporezuju sa samo 3-postotnim PDV-om. Zbog toga je Europska komisija pokrenula postupak protiv njih jer e-knjige za razliku od fizičkih knjiga ne bi smjele imati povlaštenu stopu PDV-a. Zbog takve utaje - iako sasvim legalne - posebno je bijesna, primjerice, javnost (i političari) u Velikoj Britaniji, čiji su građani najveći potrošači eUsluga u Europi, ali je PDV na cjelokupnu potrošnju građana uglavnom ostajao u drugim zemljama EU. Ovu rupu u poreznim propisima Bruxelles je zatvorio direktivom iz 2012. čije odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2015.

To znači da, ako ste neku e-knjigu do sada preko interneta mogli platiti recimo 10,30 kuna, sada će ona stajati 12,5 kuna, podsjeća Jutarnji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram