Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2014

HGK: Moramo članicama ponuditi kvalitetniju uslugu za njihove 42 kune

Izvješće o projektu analize sadašnjeg stanja HGK članovima Skupštine predstavila je na 7. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore, održane 27. ožujka u HGK, v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić, koja je nakon izbora novog predsjednika HGK Luke Burilovića na prošloj sjednici Skupštine, na današnjoj i razriješena dužnosti v.d. predsjednice HGK...

"U ovom smo razdoblju radili transparentno i otvoreno te je u HGK provedena financijska i unutarnja analiza, definirana su područja mogućeg unaprijeđenja te je izrađena i matrica rizika", istaknula je v.d. predsjednice HGK Sabina Škrtić upoznavši članove Skupštine HGK s „clean start“ analizom Komore provedenom u posljedna tri mjeseca. Analizirana su sva područja djelovanja HGK.

"Potrebno je organizacijsko definiranje, određivanje ciljeva, strategije i misije HGK kao i efikasnije i pametnije poslovanje", kazala je Škrtić dodavši kako treba integrirati poslovne sustave te smanjiti broj zaposlenih, kazala je dodavši kako treba uspostaviti model adekvatnog upravljanja imovinom, projektnog planiranja itd.

"Trebalo bi razmisliti i o regionalizaciji te uspostavi sustava sinergiziranosti, zajedničke aktivnosti te usklađivanja projekata. Također uspostaviti i model generiranja prihoda i kreiranja novih usluga. Valja postići razinu da 30 posto prihoda Komore bude od članstva, a 70 posto iz njezinih aktivnosti", kazala je Škrtić. Potreban je i potpuni redizajn upravljanja ljudskim resursima, prilagođavanja znanja, uvođenja koncepcije privremenog zapošljavnja te novog sustava napredovanja.

Potreban je i refokus na poduzetnike jer „Komora mora biti prva među jednakima, svoji primjerom pokazati dobru praksu“, kazala je Škrtić. Valja uspostaviti model adekvatnog upravljanja imovinom, a imovinu kao i postojeće komorske umjetnine staviti u funkciju promocije hrvatskog gospodarstva. Treba uvesti centralizirano upravljanje novčanim sredstvima te provoditi česte inventure, kontrolirati poslovanje županijskih komora, ažurirati registar članica i njegovo vođenje, kreirati sustav praćenja prihoda te razvijati model samofinanciranja, napomenula je Škrtić istaknuvši kako su prihodi i rashodi u zadnje četiri godine bili u padu, kao i broj izdanih publikacija te dokumenata iz javnih ovlasti,a u porastu je broj edukacija u čemu, smatra Škrtić, Komora treba napraviti i dodatni iskorak jer je to područje u kojem ima konkurentne prednosti.

Novoizabrani predsjednik HGK Luka Burilović po preuzimanju dužnosti najavio je korjenite reforme Komore. „ Komora će se morati mijenjati i uspješnije prilagođavati vremenima u kojem živimo, morat će s manje ljudi raditi bolje i više te na taj način ostvarivati svoju primarnu ulogu, da u pravom smislu riječi postane zaštitinik i promicatelj interesa hrvatskoga gospodarstva“, rekao je Burilović.

Upoznat s teškoćama realnog sektora iz kojeg dolazi, kazao je, da će biti vođen jedino interesom članica Komore i ciljem da ona bude još bolji servis i pomoć u poslovanju svih njezinih članica, a uz najavu temeljite reforme Komore, smanjivanja broja zaposlenih kao i ostvarivanje promicanja hrvatskoga gospodarstva te zaključio da članice Komore, njih 96 posto plaćaju članarinu od 42 kune, moraju dobiti kvalitetniju uslugu za svaku kunu koja je plaćena i za to ću se zalagati“, istaknuo je Burilović.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram