Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2014

Turski premijer "zatvorio" Twitter!

Turska vlada donijela je u četvrtak navečer odluku o blokadi pristupa Twitteru u Turskoj čime je izazvala brojne kritike protiv cenzure u turskim medijima i osudu iz Europske unije, tjedan dana prije lokalnih izbora 30. ožujka, prenose agencije...

Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele rekao je da je "jako zabrinut" zbog blokiranja Twittera, ustvrdivši da su "sloboda komuniciranja i sloboda izbora sredstva za komuniciranje temeljne vrijednosti EU-a". Istodobno je turska oporba najavila da će se obratiti pravosuđu i podnijeti tužbu zbog blokiranja Twittera, prenosi Reuters.

"Veliki udarac slobodi: Twitter je zatvoren", piše na naslovnici najprodavanijeg dnevnika u zemlji Zamana, bliskog bratstvu imama Fethullaha Gulena koji je u otvorenom ratu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom

Drugi oporbeni dnevnik Cumhuriyet osudio je "cenzuru" koja je Tursku svrstala "u rang zemalja poput Sjeverne Koreje", prenosi AFP.

Vlasti za telekomunikacije objavile su u četvrtak navečer da su blokirale pristup Twitteru po naredbi pravosuđa, nakon prijetnje Erdogana da će zabraniti društvenu mrežu u znak odmazde zbog objavljivanja snimki telefonskog prisluškivanja koje ga povezuju sa skandalom oko korupcije.

"Erdogan, zahvaćen istragama o korupciji, odabrao je ponovno zabranu", piše Cumhuriyet.

Usprkos mjerama koje je naredila vlast, brojni korisnici interneta brzo su uspjeli zaobići zabranu putem drugih proxy servera i mreža VPN.

"Erdoganova zabrana ukinuta je za manje od jednog dana", komentirao je na Twitteru izdavač dnevnika na engleskom Hurriyet Daily News Murat Yetkin.

Zamjenik turskog premijera Bulent Airnc objavio je tweet u četvrtak ujutro o svom dnevnom programu.

Okupljanja su najavljena za petak u Ankari, Istanbulu i Izmiru radi osude odluke vlade, javlja HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram