Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2014

Pravi vlasnici tvrtki i kompanija više se neće moći skrivati!

Na dnevni red Europskog parlamenta stavljeni su prijedlozi Komisije od 5. veljače prošle godine o jačanju postojećih europskih pravila za sprečavanje pranja novca i za praćenje novčanih transfera...

Komisijin paket propisa sastoji se od direktive o sprečavanju korištenja financijskog sustava za legalizaciju ilegalno stečenog (ili „pranje") novca i financiranje terorizma, te uredbe o informacijama koje moraju pratiti transfere novca kako bi im se mogao pratiti trag. Zastupnici su, međutim, podnijeli i sa 643 glasa „za" (uz samo 30 „protiv" i 12 suzdržanih) izglasali amandmane prema kojima bi stvarni vlasnici kompanija i zaklada morali biti navedeni u javnim registrima zemalja članica EU-a. To bi jako promijenilo i situaciju u Hrvatskoj u kojoj je javnosti dostupno samo prvih deset najvećih vlasnika kapitala dioničkih društava, a i među njima se mnogi kriju iza bankovnih skrbničkih računa.

Prema direktivi koju je predložila Komisija, države članice trebale su uspostaviti jasne mehanizme za identifikaciju stvarnih vlasnika poduzeća. Dodatno, kompanije bi bile obvezne voditi registre u kojima bi otkrili identitete osoba koje stvarno vlasnički stoje iza kompanije. Komisija je također željela učiniti jasnijima pravila za banke, odvjetnike, računovođe i slične o due diligenceu klijenata, kako bi oni bolje upoznali osobe s kojima posluju i bolje razumjeli prirodu njihova posla.

Nadalje, Komisija je proširila pravila koja se odnose na politički istaknute osobe, među ostalima predsjednike država, članove vlada, zastupnike u parlamentima ili suce vrhovnih sudova. Također, predloženi propisi trebali su obuhvatiti i cjelokupni sektor igara na sreću, a ne samo kazina, te kršenja poreznih zakona.

„Za prljavi novac ne smije biti mjesta u našoj ekonomiji, bez obzira dolazi li od prodaje narkotika, ilegalne trgovine oružjem ili krijumčarenja ljudi", rekla je u veljači 2013. predstavljajući nove propise povjerenica za unutarnje poslove EU-a Cecilia Malmström, i dodala: „Moramo osigurati da organizirani kriminal ne može prati svoj novac kroz bankovni sustav ili kocku. Da bismo zaštitili legalnu ekonomiju, osobito u kriznim vremenima, u zakonima ne smiju postojati rupe kroz koje se organizirani kriminal ili teroristi mogu provući.

Naše banke nikada ne smiju postati praonica za mafijaški novac ili omogućiti financiranje terorizma." Europski parlament bitno je pojačao nastojanja Komisije i usvojio kontroverzni amandman koji uspostavlja javne registre sa svim vlasnicima kompanija. Pravo uvida u te registre dobio bi svatko. „Registri bi otežali kriminalcima da skrivaju svoj novac", rekla je u raspravi eurozastupnica Judith Sargentini predstavljajući amandman.

Europska komisija izrazila je zadovoljstvo prihvaćanjem direktive i uredbe u Parlamentu, ali i upozorila na potrebu zaštite privatnosti i osobnih podataka prilikom izrade i objave registara s imenima vlasnika poduzeća, zaklada, offshore firmi, holding poduzeća i sličnih.

Izvor: Euroreport

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram