Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2014

Stručnjaci za digitalni marketing sve potrebniji hrvatskim poslodavcima

Već dvije godine za redom, broj oglašenih pozicija u kategoriji Marketing, PR i mediji zadržava se jednakoj (niskoj) razini. Riječ je o šestotinjak oglasa za posao godišnje koliko ih se objavi na portalu MojPosao...

Poziciju marketingaša, PR-ovaca i novinara na tržištu rada kriza je oslabila čak dva puta, prvo u 2009. godini, i zatim, ponovo, u 2012. godini. Ipak, unutar kategorije postoji segment zanimanja za koja postoji povećan interes od strane poslodavaca. Riječ je o zanimanjima u digitalnom marketingu.

U istraživanju provedenom tijekom veljače ove godine na uzorku od 50 predstavnika
tvrtki i marketinških agencija, portal MojPosao, u suradnji s Netokracijom - vodećim regionalnim magazinom o internetskom poslovanju i kulturi, istražio je trendove zapošljavanja u digitalnom marketingu.

Cilj istraživanja bio je ispitati stavove i potrebe poslodavaca za 'digitalcima', njihova očekivanja vezana za profil, obrazovanje i iskustvo kandidata te planove zapošljavanja.

Više od polovice poslodavaca sudionika istraživanja (52%) u proteklih su godinu dana zapošljavali osobe na pozicijama u digitalnom marketingu. Od toga ih je najveći broj (37%) zaposlilo Stručnjaka za društvene mreže/ Osobu za Online PR/ Community managera. Njih 27% zaposlilo je Voditelja online/ digitalnih projekata, a 15% Stručnjake za online oglašavanje i SEO.

Ispitanici smatraju kako postoji značajan manjak kadra za poziciju Stručnjaka mobilnog marketinga i novih digitalnih kanala komunikacije. Njih 60% izjasnilo se da postoji značajan te dodatnih 35% da postoji umjeren manjak ove vrste kadra.

S druge strane, poslodavci smatraju kako je najlakše pronaći Stručnjaka za društvene mreže/ Online PR/ Community managera. Njih 40% tvrdi da ne postoji manjak ovog profila zaposlenika, a dodatnih 20% da ne postoji značajan manjak.

Zanimljivo je kako značajan udio poslodavaca vjeruje da bi specijalisti za digitalni marketing trebali poznavati i programiranje te prodajne vještine.

Kada zapošljavaju u digitalnom marketingu, gotovo dvije trećine ispitanika (69%) očekuje da kandidati imaju završen diplomski ili preddiplomski studij. Završena srednja škola dovoljna je razina obrazovanja za 21% ispitanika. Za desetinu ispitanika (10%) u obzir dolazi i neka druga razina obrazovanja.

Tri četvrtine ispitanika (75%) izjavila je kako je najčešća ulazna razina prilikom zapošljavanja u digitalnom marketingu pripravnička pozicija. Preostala četvrtina ispitanika (25%) izjavila je kako najčešće zapošljavaju osobe na account poziciji. Niti jedan ispitanik nije zapošljavao kandidate na poziciju direktora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram