Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2013

Obrtnici više neće morati biti članovi Komore, slijedi HGK?

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je konačni prijedlog novog zakona o obrtu...

Novine su prijedloga prijenos obrta za života obrtnika, pravo na novčanu naknadu za nezaposlene, institut pomaganja obiteljskog domaćinstva obrtniku (obrtniku će moći pomagati članovi obitelji bez zasnivanja ugovora o radu i bez toga da je obrtnik nazočan, ali će morati imati određenu osposobljenost za obavljanje obrta), ukidanje liste djelatnosti koja se mogu obavljati kao sporedna zanimanja, pogodnosti za osobe koje registriraju obrt na područjima od posebnog državnog interesa, itd.

Među osam stavki prijedloga nalazi se i ona o ukidanju obveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori od 1. srpnja 2014. Ukidanje obveznog članstva omogućit će da više od 82 tisuće obrtnika sami odluče žele li biti članovi komore ili ne.

"Kao ministar poduzetništva smatram da i HGK mora prijeći na pitanje dobrovoljnog članstva jer poduzetnici također moraju znati što plaćaju, koliko plaćaju, i što konkretno zauzvrat dobivaju. I to ću također, jer zakon o HGK nije u mojoj nadležnosti, predložiti kolegi Vrdoljaku u pisanoj formi", izjavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Maras je iznio podatke istraživanja koje je agencija Ipsos provela na uzorku od 800 ispitanika. Maras kaže kako ti rezultati pokazuju da 76 posto ispitanih obrtnika podržava ukidanje obveznog članstva, dok se tome protivi njih 21,7 posto, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram