Zatvori
Poslovni Puls
21/08/2013

Gamescom: Veliki sajam industrije računalnih igara u Njemačkoj

Još prije nekoliko godina mnoge je iznenadio podatak da produkcija uspješne računalske igre može koštati kao i filmski hit iz Hollywooda. No na sajmu igara Gamescom se može vidjeti: igre su čak pretekle film, piše Deutsche Welle...

Gamescom u Kölnu se sve više pretvara u pravi mega-spektakl gdje se ne štedi ni truda niti troška za predstavljanje novih igara za računalo, mobitel ili neku od igraćih konzola.

Za ovaj sajam igara za računala i popratne opreme koji se održava od 21. do 25. kolovoza, proizvođači doslovce dolaze s tenkovima (za novu verziju igre Command & Conquer) ili barem modelom borbenog robota (za igru Titanfall) izrađenog u posebnim radionicama Hollywoda specijaliziranima za posebne efekte, a koji će sa svojih 750 kilograma i 6,20 metara visine kasnije teško naći mjesta u nekoj dnevnoj sobi.

S druge strane, na 140 tisuća četvornih metara Velesajma u Kölnu će i ovaj tenk i robot biti samo neki od magneta za publiku. Na primjer, samo tvrtka EA je na sajam dovezla 25 kamiona tehnike i opreme, gdje isključivo tehnika teži 120 tona. Tu će se predstaviti više od 600 tvrtki i očekuje se više od 275 tisuća posjetitelja iz barem 80 zemalja.

No zapravo, dio koji najviše zanima proizvođače igara je već počeo ovog ponedjeljka: to je Game Developers Conference na kojem se razmjenjuju iskustva kako u poslovnom, tako i u kreativnom području ovog golemog gospodarskog sektora.

Samo u Njemačkoj će i ove godine biti prodano igara u vrijednosti preko dvije milijarde eura, a već 2016. se očekuje povećanje prihoda za najmanje 400 milijuna eura.

Po prvi puta je Velesajam u Kölnu potpuno iznajmljen - dakle to je čak i više izložbene površine nego na mega-sajmovima koji se održavaju u ovom gradu poput sajma prehrane Anuge ili sajma namještaja. Očekuje se i rekordan broj posjetitelja, jer i noviteta ima prava gomila: biti će predstavljeno više od 400 novih naslova, 20% više nego prošle godine.

Postoji još jedan razlog zašto se proizvođači igara za računala žele istaći na ovom sajmu: naime, makar ekonomski stručnjaci ovom sektoru proriču blještavu budućnost, prodaja igara u prvoj polovici ove godine nije baš ispunila očekivanja.

Tome je razlog posve tehničke prirode: ove jeseni i zime dolaze čak tri nove konzole za igru i mnogi su "čekali" novu konzolu prije nego što kupe i novu igru. U Kölnu će biti predstavljene i nove platforme i nove igre - i više ništa ne stoji na putu da se željno ne čekaju predstojeći Božić i potpuno nova "pucačina".

A dok i taksisti Kölna ubrzano uče barem najvažnije igre, proizvođače i vrste konzola, igre za računala ipak još nisu posve nadmašile filmsku industriju. U Njemačkoj je ukupna filmska produkcija još uvijek "teška" čitavu milijardu eura više nego što se potroši za igrice - ali se ta razlika konstantno smanjuje iz godine u godinu.

Konačno, treba se samo prisjetiti da su prve takve igre programeri osmislili za vrijeme pauze za kavu. Danas je taj sektor na najvećem tržištu, onom u Sjedinjenim Američkim Državama, vrijedan 14 milijardi dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram