Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2013

Digitalne navike u Hrvata: Gotovo svaki drugi smartphone korisnik ne skida mobilne aplikacije!

Visokih 39 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju navika „digitalnog korisnika“,  koje je provela konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, kao glavni razlog promjene operatera navodi cijene glasovnih i sms tarifa. S druge strane, svega 7 posto ispitanika je kao razlog za prelazak drugom operateru navelo kvalitetu mreže prilikom spajanja na Internet...

"U ovom kontekstu ne iznenađuje da korisnici standardnih mobilnih telefona, pa i korisnici pametnih telefona u Hrvatskoj svoje uređaje primarno koriste za uspostavu glasovnih poziva i slanje sms poruka. S druge strane, opciju glasovnih poziva putem Interneta koristi svega četvrtina ispitanika koji se služe pametnim telefonima", komentira Luka Baranović, menadžer u Odjelu za poslovno savjetovanje Deloittea.

Kada su spojeni na Internet, korisnici pametnih telefona svoje uređaje najčešće koriste za slanje i primanje e-maila (84 posto), zatim za pretragu informacija (76 posto) te za posjećivanje društvenih mreža (70 posto).

Deloitteovo istraživanje je pokazalo i da je udio korisnika koji nikada nisu skidali aplikacije na svoj pametni telefon ili tablet razmjerno visok. U slučaju pametnih telefona ovaj udio iznosi čak 42 posto, dok je kod tableta nešto niži te iznosi 26 posto. Korisnici su kao primarni razlog zbog kojeg ne skidaju aplikacije naveli nespremnost da na ovaj način potroše novac. Ovaj je razlog istaknulo čak 56 posto korisnika pametnih telefona i 54 posto korisnika tableta. "Kada se odluče na kupovinu aplikacija, korisnici pametnih telefona najčešće će mjesečno potrošiti 30, odnosno 20 kuna. S druge strane, u slučaju korisnika tableta taj će iznos biti viši, te će doseći 100 kuna mjesečno. Ipak, u oba slučaja se radi o neznatnom udjelu korisnika, odnosno, o 8 posto korisnika pametnih telefona i 9 posto korisnika tableta", navodi Baranović.

U pogledu LTE tehnologije Hrvatska slijedi svjetske trendove, pa je čak 45 posto ispitanika izjavilo da bi voljeli da njihov idući uređaj ima 4G/LTE mogućnosti. U ovom segmentu prednjače korisnici iz SAD-a (54 posto), zatim korisnici iz Rusije (52 posto) te iz Kanade (48 posto). "Čini se da je uloga marketinga ključna prilikom usvajanja LTE-a. Tako je, primjerice, u SAD-u uvođenje ove tehnologije bilo popraćeno snažnom marketinškom kampanjom, dok je u Finskoj ta kampanja bila manjeg dosega, što je rezultiralo s 27 posto ispitanika koji bi željeli da njihov idući uređaj ima ovu mogućnost", navodi Baranović.

Što se tiče budućih trendova u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija, prema Deloitteovom istraživanju Trendovi u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija u 2013., ove će godine biti isporučeno rekordnih milijardu pametnih telefona, a mobilno će oglašavanje biti podijeljeno u dvije kategorije – na tablete i pametne telefone,a trebala početi ozbiljno pripremati za sljedeću iteraciju visoke rezolucije (HD), poznatu pod nazivom 4K, koja nudi četiri puta višu rezoluciju od trenutno najvišeg standarda HDTV. S druge strane, za široku primjenu 4K bit će potrebne godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram