Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2012

SKANDAL: Kineski Huawei Irancima pokušao podvaliti zabranjenu američku opremu

natoč sankcijama nametnutima Islamskoj Republici Iran, kineska tvrtka Huawei Technologies Co Ltd pokušala je putem svog iranskog partnera prodavati zabranjenu američku opremu, pokazuju dokumenti na koje se poziva Reuters i piše da je Kina postala stražnji ulaz za isporuku američke opreme Iranu...

Kada je doznao da je riječ o proizvodima koji podliježu sankcijama, iranski mobilni operater otkazao je ugovor s Huaweijem.

Drugi svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, Huawei u neke svoje sustave ugrađuje proizvode američke tvrtke Andrew LLC, piše Reuters na temelju dokumenata koje je dobio na uvid.

Sjedinjene Države godinama zabranjuju prodaju američke tehnologije Iranu u sklopu sankcija nametnutih toj zemlji zbog njezina nuklearnog programa koji bi mogao sadržati razvoj nuklearnog oružja.

Soda Gostar Persian Vista, iranski zastupnik Huaweija, ponudio je lani u prodaju antene MTN Irancell 36 koje proizvodi Andrew LLC. Istraga nadležnog američkog tijela ukazala je na pogrešku koja je ispravljena te su Iranu isporučeni sustavi u koji su ugrađene njemačke komponente, piše Reuters.

Ta novinska agencija tvrdi da je više puta dokazala kako je Kina postala stražnji ulaz za isporuku zabranjene američke računalne opreme Iranu.

Reuters podsjeća na slučaj kineske tvrtke ZTE Corp. koja je prodala ili potpisala prodaju milijuna dolara vrijedne američke računalne opreme kompaniji Telecommunication Co. Iran.

Nadalje, južnoafrička grupa MTN, u čijem je vlasništvu 49 posto tvrtke MTN Irancell u Iranu, isporučivala je američku računalnu opremu preko partnera u Iranu i na Bliskom istoku, tvrdi Reuters, a prenosi HRT.

Foto: Reuters

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram