Zatvori
Jasmin Hadzic
24/04/2012

Upoznajte BusinessQ: Hrvatski softverski alat za poslovnu inteligenciju s globalnim ambicijama

 

BusinessQ nije naš uobičajeni softverski startup o kakvima ovdje često pišemo...

U pitanju nije neka simpatična mobilna aplikacija, niti društvena mreža, već složeni online alat za poslovnu inteligenciju i vizualizaciju podataka - namijenjen poslovnim korisnicima  (tvrtkama i korporacijama).

BusinessQ je softverski alat za poslovnu inteligenciju i vizualizaciju podataka putem weba. Namijenjen je svim tvrtkama koje u svom poslovanju  više ne uspijevaju pratiti sve podatke vlastitog poslovanja na odgovarajući način i potrebni su im izvještaji, nadzorne ploče, analiza vlastitih podataka i slično.

BusinessQ analitičarima, kontrolingu, menadžmentu omogućuje jednostavan, nedvosmislen i jasan uvid u ključne pokazatelje poslovanja.

Iza razvoja ovog softverskog rješenja krije se zagrebačka tvrtka Qualia i suosnivači Hrvoje Smolić (Izvršni direktor) i Jasmin Hodžić (Direktor razvoja). Qualia je član udruge hrvatskih softverskih izvoznika (CISEx) i nedavno je pobijedila na natječaju poslovne mreže ChaseBuzz kao najbolje poslovno rješenje. Iako mladi, suosnivači iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u razvoju i impementaciji Business Intelligence sustava.

Povod za ovaj članak bilo je lansiranje najnovije verzije BusinessQ alata o čemu nas je izvijestio njihov izvršni direktor.

"Ovaj proizvod tvrtkama pomaže da na vrijeme uoče skrivene uzorke u svojim podacima, da pravovremeno prepoznaju poslovne probleme ili da pronađu korisne poslovne prilike u svojim sirovim transakcijskim podacima", kaže Smolić i dodaje kako je naglasak BusinessQ proizvoda na ugodnom korisničkom doživljaju, interaktivnošću s aplikacijom i podacima, niskoj cijeni i vizualizaciji podataka prema najboljim svjetskim praksama.

Smolić ističe kako na svjetskom tržištu postoje slični, konkurentski alati za poslovnu inteligenciju - no on tvrdi kako za razliku od drugih rješenja BusinessQ svojim korisnicima "neće dopustiti da naprave nefunkcionalno ili nepregledno izvješće".

"Naglasak smo stavili na mala i srednja poduzeća – naš proizvod ne zahtijeva velika ulaganja u hardver i servere. Svako prosječno prijenosno računalo dovoljno je jako da na sebe preuzima iscrtavanje BusinessQ izvještaja čime se smanjuje potreba za jakom serverskom podrškom, a što smanjuje troškove", poručuje on.

Za razliku od svoje konkurencije, BusinessQ ima i inovativnu politiku licenciranja, kaže Smolić. "BusinessQ cijena ovisi o broju izvještaja u sustavu, a ne o broju korisnika sustava. Na BusinessQ web portal može se spajati neograničen broj korisnika."

Ova mlada zagrebačka tvrtka sa svojim profesionalnim softverom cilja na domaće ali i strano tržište. U razgovoru sa suosnivačima doznajemo kako su za sada promotivne aktivnosti usmjerene na društvene mreže, no najavljuju skoro pokretanje partnerskog programa za tvrtke koje žele preprodavati (reselleri) njihove proizvode. Tako je već dogovorena partnerska suradnja s tvrtkom iz Kolumbije za područje Južne Amerike, a u tijeku su pregovori i s potencijalnim partnerom iz Indije.

Pratit ćemo i dalje razvoj ovog made-in-Croatia softverskog rješenja, a momcima iz Qualije želimo puno sreće u razvoju proizvoda i daljenjem širenju na inozemna tržišta...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram