Valjda napomenuti kako je riječ o valuaciji koja se temelji na trgovini putem sekundarnih tržišta…

Dionica profesionalne društvene mreže Linkedin prodavale su se za 30 dolara na servisu sekundarnog tržišta SharesPost. To bi značilo kako privatni ulagači tvrtku vrednuju na više od 3 milijarde dolara.

Već smo pisali o tome kako će Linkedin uskoro najaviti izlazak na burzu u vidu inicijalne javne ponude (IPO), a očekuje se kako će IPO voditi Morgan Stanley & JPMorgan Chase. Linkedin, sa sjedištem u kalifornijskom Mountain Viewu, danas ima više od 1.000 zaposlenika, te 90 milijuna članova iz više od 200 zemalja. Većina Linkedinovih prihoda dolazi od oglasa za zapošljavanje, te klasičnog oglašavanja.

Linkedin želi ubrzati svoje planove za IPO kako bi preduhitrio Facebook i golemi PR stroj koji će se sa Facebookovim izlaskom pokrenuti.

Ostaje pitanje koliko trgovina na sekundarnim tržištima može pravilno utvrditi pravu vrijednosti kompanije, budući 90% ulagača nema uvid u Linkedinove poslovne knjige.

Cijela stvar je zainteresirala američki SEC (Komisija za burzu i vrijednosnice) koji trenutno provodi istragu nereguliranih sekundarnih tržišta poput SharesPosta i SecondMarketa.

Pročitajte još:

Pogledajte koji nas veliki internetski IPO-ovi čekaju u sljedeće dvije godine!

Pokrenuta domaća poslovna mreža Bika.net – obična kopija LinkedIn-a ili nešto više?

Carevo novo ruho – LinkedIn predstavio nove profile za tvrtke