Kada spominjemo moderne internet startup kompanije, uglavnom pišemo o onim američkima. Ovo je mala prilika da se dotaknemo i nekih europskih internet kompanija koje uništavaju tradicionalne biznise. Neki od njih su dobro poznati internet brendovi…

MiniClip: Do pojave Facebooka Miniclip.com je bilo najpoznatije internet odredište za zabavne flash igrice. A ono što vjerojatno niste znali jest da je MiniClip osnovan u Londonu 2004. godine, a danas se njegova vrijednost procjenjuje na više od 300 milijuna dolara. Tvrtka je od samog početka iznimno profitabilna. Eto ti na Zynga!

LoveFilm: Neki ga zovu europski Netflix. Riječ je o servisu kojeg je prije nekoliko dana preuzeo američki Amazon. LoveFilm je osnovan 2002. godine u Londonu, a prošle je godine imao prihode od više od 100 milijuna funti.

Spotify: Vjerojatno najpoznatiji glazbeni servis koji je trenutno dostupan u samo nekoliko europskih država. Spotify nudi besplatno preslušavanje glazbenih brojeva najpoznatijih svjetskih glazbenika, a osnovao ga je švedski serijski poduzetnik Daniel Ek.

Skype: Gotovo sigurno najuspješnija europska internet kompanija. Skype je danas postao sinonim za VOIP razgovore, a danas mu se vrijednost procjenjuje na više od 2.5 milijardi dolara. Skype je vodeći internet telekom, a koristi ga više od 500 milijuna ljudi diljem svijeta.

Vente Privée: Startup koji je započeo trend privatnih online prodajnih klubova. Osnovan u Parizu još 2001. godine, Vante Privee je kompanija s prihodima većim od milijarde dolara. Šuška se kako im je Amazon nudio 3 milijarde dolara za preuzimanje, a oni su to odbili.