Zatvori
Jasmin Hadzic
17/01/2011

Groupon i kineski Facebook klon ulaze u partnerstvo u nadi da će uništiti Grouponov kineski klon. Dovoljno zamršeno?

Najpopularniji svjetski servis za grupnu kupovinu i dalje muči muku s ulaskom na golemo kinesko tržište, no i to bi se uskoro moglo promijeniti kroz partnerstvo s kineskim Tencentom...

Kineska najveća društvena mreža Tencent, poznata i kao kineski Facebook klon, uskoro bi mogla svojim članovima ponuditi servis za grupnu kupovinu koji će biti pokrenut kao joint-venture projekt s američkim Grouponom, saznaje AllThingsD.

Kina je do sada pokazala kao teško tržište za američke kompanije, prvenstveno zbog kineskih klonova koji se ubrzo nađu pod protekcijom službenog Pekinga. Kina ne priznaje zakone o zaštiti intelektualnih prava, pa tako primjerice Groupon.cn posluje sasvim normalno, iako je riječ o kineskoj kopiji Groupona koja nema nikakve veze s američkim Grouponom.

Zube su na Kini do sada slomili eBay, Google, Facebook (koji je tamo i zabranjen).

Groupon se nada kako će kroz partnerstvo s Tencentom dobiti pristup najvećem svjetskom internet tržištu. Ako bi Groupon tamo ponovio samo dio uspjeha koji je imao u Americi i Europi - bilo bi to senzacionalno za kompaniju čija se vrijednost danas procjenjuje na više od 6 milijardi dolara.

Groupon je nedavno zatvorio novo ulaganje vrijedno nešto manje od jedne milijarde dolara. Analitičari već spekuliraju kako će veći dio tog novca otići upravo na financiranje osvajanja kineskog internet tržišta. Valja spomenuti i Grouponove planove o izlasku na burzu već ovog proljeća.

Pročitajte još:

- Prvi čovjek Goldman Sachsa osobno posjetio Groupon kako bi ih nagovorio na veliki IPO

- Kome više treba IPO? Grouponovi osnivači u džep spremili 345 milijuna dolara!

- Groupon ukrao Amazonovog financijaša kako bi još više podebljao svoje godišnje prihode

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram