Zatvori
Jasmin Hadzic
15/01/2011

Na sekundarnom tržištu: Vrijednost Facebooka skočila na 70 milijardi dolara!

Vrijeme je najsvježije glasine vezane uz vrijednost Facebooka. Prema najnovijim podacima sa servisa SecondMarket, Facebookova vrijednost sada je skočila na +70 milijardi dolara...

Valja imati na umu kako su trgovine na sekundarnim tržištima iznimno nepouzdane kada je u pitanju valuacija jedne kompanije poput Facebooka.

Posljednja aukcija Facebookovih dionica putem SecondMarketa održana je po cijeni od 28.26 dolara/dionica. To bi značilo kako privatni ulagači vrednuju Facebook na iznos od +70 milijardi dolara.

Ali to nije ništa, neki privatni investitori na sekundarnom su tržištu platili gotovo duplo veću cijenu, samo kako bi se domogli dionica najveće svjetske društvene mreže.

Postavlja se i pitanje kako će reagirati SEC (Američka komisija za burzu i vrijednosnice) koji već istražuje sumnjive trgovine putem sekundarnih tržišta.

Mi ćemo za sada ipak najviše vjerovati Goldman Sachsu i njihovom "pravom" ulaganju u Facebook - vrijednost tvrtke: 50 milijardi dolara.

Zanima Vas što su zapravo servisi poput SecondMarketa ili SharePosta ?

Dotični servisi omogućuju privatnim kompanijama da ponude svoje dionice ulagačima bez izlaska na burzu. Prednost za osnivače i investitore je jasna - do svježeg kapitala nije problem doći, a i zaposlenici mogu prodati dio svojih dionica i namiriti neke osobne apetite za brzom zaradom. Kompanija u tom slučaju može nastaviti rasti i pumpati prihode kako bi što kasnije  i uspješnije izašla na burzu.

Na sekundarnim tržištima su dostupne dionice Zynge, Facebooka, Groupona i drugih....

Pročitajte još:

- Ruski DST naveo je Goldman Sachs na ulaganje u Facebook

- Goldman Sachs svojim VIP klijentima počeo nuditi dionice Facebooka. Minimalno ulaganje – 2 milijuna dolara!

- Evo kako je Facebook zapravo najavio IPO iako to nitko nije shvatio

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram