Kao što se već jučer počelo spekulirati, postoji sasvim realna mogućnost da austrijski sud odluči privremeno osloboditi bivšeg hrvatskog premijera. Naravno uz debelu jamčevinu…

Odvjetnici zagrebačkog ureda Suić-Lovrić-Klobučar posjetit će bivšeg premijera Ivu Sanadera u salzburškom zatvoru. S njegovim austrijskim braniteljem dogovorit će se o ponudi jamčevine u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu tijekom ekstradicijskog pritvora. U hrvatskim je medijima jučer objavljeno kako su austrijski sudovi, za razliku od domaćih, skloni odobriti takav postupak.

HRT:

Hrvatska je zatražila Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcijskoj aferi Fimi medija te zbog zloporaba položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija. USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je i austrijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv njega zbog kaznene prijave jedne banke iz Innsbrucka, koja ga sumnjiči za pranje novca. Spis o istrazi protiv Sanadera prošli je tjedan poslan iz Innsbrucka državnom odvjetništvu za korupciju u Beč koje je jučer potvrdilo da su zaprimili istražni predmet. Pojedinosti iz predmeta nisu otkrili i nisu potvrdili je li bivši hrvatski premijer službeno osumnjičen.

Pokaže li se da su sumnje protiv Sanadera opravdane, protiv njega bi u Austriji mogao biti pokrenut kazneni postupak, što bi odgodilo izručenje Hrvatskoj.

Pročitajte još:

Ovo postaje ozbiljno: Josipović traži da se ispita uloga Kosorice u Sanaderovoj korumpiranoj vladi

Kiro prosviro – bivši ministar namještao natječaje za Fimi mediju!?

Vjerujete li da Kosor nije znala za crne fondove? Hebrang: Ne vjerujem, odnosno hoću reći, vjerujem da nije znala!