Venezuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala zemlja s najvećim dokazanim naftnim zalihama, objavio  je BP u svom godišnjem Statističkom pregledu globalnog energetskog sektora…

Prema podacima BP-a, Venezuela je na kraju prošle godine raspolagala s 296,5 milijardi barela nafte, što je 18 posto ukupnih svjetskih zaliha. Na drugom mjestu je Saudijska Arabija s 265,4 milijardi barela (16 posto), a treća je Kanada s 11 posto.

I dok je Venezuela zemlja s najvećim naftnim zalihama, Rusija je najveći svjetski proizvođač nafte – a njezine zalihe procjenjuju se na oko 89 milijardi barela nafte.

Krajem 2010. godine Venezuela je raspolagala sa “samo” 211,2 milijardi barela nafte, što samo pokazuje snažan rast proizvodnje nafte. Predsjednik Venezuele Hugo Chavez najavio je kako će Venezuela do 2019. godine dostići dnevnu proizvodnju od 6 milijuna barela.

Analitičari pak upozoravaju kako će Venezuela, baš poput ostalih velikih izvoznica nafte, uskoro osjetiti sve posjedice pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu zbog strahovanja da će europska dužnička kriza dovesti do nove globalne recesije.

Tijekom svibnja cijena barela nafte pala je za 15 posto.

Venezuelanski ministar nafte Rafael Ramirez vjeruje kako će cijena barela nafte ostati iznad 100 dolara. U suprotnom – zemlje izvoznice nafte naći će se u velikim problemima, rekao je Ramirez.