Zatvori
Podatkovni centar
Foto: Pete Linforth / Unsplash
PoslovniPuls
24/10/2024

Podatkovni centri niču diljem Europe i to stvara veliki problem za opskrbu električnom energijom

Potrošnja energije podatkovnih centara u Europi mogla bi se gotovo utrostručiti do 2030. godine, što će zahtijevati značajan porast opskrbe električnom energijom, uglavnom iz izvora s niskim udjelom ugljika, kao i nadogradnju infrastrukture mreže, pokazuje izvješće McKinseyja.

Investicije u podatkovne centre porasle su posljednjih godina kako digitalizacija i umjetna inteligencija (AI) dobivaju na zamahu. To je pokrenulo pitanja o tome kako zemlje mogu zadovoljiti očekivani porast potražnje za električnom energijom koju će stvoriti sve veći broj ogromnih podatkovnih centara.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), najveći dio rasta podatkovnih centara dogodit će se u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i druge ekonomije, poput Kine i Europe, također će doživjeti povećanje instalacija podatkovnih centara u nadolazećim godinama.

U Europi – Europskoj uniji, Norveškoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji – ukupna potrošnja podatkovnih centara u regiji očekuje se da će do 2030. narasti na otprilike 35 gigavata (GW) u usporedbi s današnjih 10 GW, navodi se u izvješću McKinseyja.

Na temelju trenutne stope usvajanja, očekuje se kako će se potrošnja energije podatkovnih centara u Europi gotovo utrostručiti i premašiti 150 teravatsati (TWh) do kraja desetljeća, u odnosu na oko 62 TWh danas.

Predviđa se da će podatkovni centri do 2030. činiti oko 5% ukupne europske potrošnje električne energije, u usporedbi s današnjim udjelom od oko 2%.

Kako bi se zadovoljila potražnja za podatkovnim centrima, bit će potrebno najmanje 250-300 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu podatkovnih centara, isključujući kapacitet za proizvodnju električne energije, dodaje se u izvješću.

„Zadovoljavanje (porasta potražnje za električnom energijom) zahtijevat će značajan porast opskrbe električnom energijom; to je značajna promjena za Europu, gdje je ukupna potražnja za energijom ostala relativno stagnirajuća od 2007. godine“, stoji u izvješću McKinseyja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram