Zatvori
Foto: CGDA
PoslovniPuls
24/10/2024

Hrvatska industrija videoigara ostvarila izniman rast

Hrvatska industrija videoigara doživjela je izniman rast u 2023. godini, s rekordnim brojem zaposlenih, širenjem prihoda i globalnom popularnošću domaćih naslova.

Prema istraživanju Klastera hrvatskih proizvođača videoigara, uz podršku A1 Hrvatska, prošle je godine 532 zaposlenih sudjelovalo u razvoju popularnih igara, što je najveći broj do sada. Također, broj tvrtki s više od deset zaposlenika udvostručio se u odnosu na 2019., a prihodi više nisu koncentrirani u deset najvećih studija.

Istraživanje je istaknulo da su hrvatske igre među najpopularnijima na platformi Steam, gdje su tri puta zastupljenije u odnosu na naslove drugih zemalja. Pored toga, čak 68% proizvođača koristi umjetnu inteligenciju u razvoju igara, čime unaprjeđuju kreativne procese i optimiziraju produkciju.

„Protekla godina bila je prekretnica za hrvatsku gaming industriju, koja se etablirala na svjetskoj razini. Trenutno se u Hrvatskoj razvija više od 150 igara, što je rezultat kreativnosti profesionalaca i ulaganja u tehnološke inovacije. Oduševljeni smo što tržište ravnomjerno raste među više studija, što pridonosi održivosti. Također, posebno nas veseli da 23% studija odbija financijske prilike koje uključuju kockarske mehanizme ili nepošteno reklamiranje, što pokazuje visoku razinu profesionalnosti i etičnosti,“ istaknuo je Aleksandar Gavrilović, glavni tajnik Klastera i direktor Gamechucka.

Ključnu ulogu u razvoju industrije imaju i državne institucije. Zakonom o audiovizualnim djelatnostima iz 2018. godine videoigre su prepoznate kao audiovizualna djelatnost, čime su stvoreni pravni temelji za daljnji razvoj. Ministarstvo kulture i HAVC pružili su industriji poticaje u iznosu većem od milijun eura, a dodatna sredstva stigla su i iz fonda Kreativne Europe.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram