Zatvori
Parking automobila
Foto: m / Unsplash
PoslovniPuls
22/10/2024

Službeni automobili diljem Europe i dalje rijetko na električni pogon

Velikih pet članica EU-a godišnje troše 42 milijarde eura na subvencije za službene automobile na fosilna goriva, prema istraživanju koje je provela organizacija Transport & Environment (T&E). Na čelu ove skupine nalazi se Italija, koja izdvaja čak 16 milijardi eura, dok je Njemačka na drugom mjestu s 13,7 milijardi eura. Slijede Francuska sa 6,5 milijardi eura, Poljska s 6,1 milijardom, dok je Španjolska daleko iza s 100 milijuna eura subvencija.

Istraživanje, koje je provela konzultantska tvrtka Environmental Resources Management (ERM), otkriva kako značajan dio ovih sredstava odlazi na subvencioniranje sportskih terenaca (SUV-ova), s procijenjenih 15 milijardi eura samo u četiri od pet analiziranih EU zemalja. Vozači službenih automobila pritom ostvaruju prosječne porezne olakšice od 6.800 eura godišnje, a za veće, ekološki štetnije modele, ta brojka može narasti i do 21.600 eura.

Ove subvencije imaju značajan utjecaj na tržište električnih vozila, gdje poslovni segment znatno zaostaje za širim tržištem. Primjerice, u Francuskoj su električni automobili činili četvrtinu ukupne prodaje u prvoj polovici godine, dok je njihov udio među poslovnim vozilima bio samo 10%. Sličan trend prisutan je i u Njemačkoj, gdje je udio električnih vozila u ukupnoj prodaji bio 17%, ali svega 12% u segmentu poslovnih automobila. U Španjolskoj je električnih vozila bilo 6% u ukupnoj prodaji, dok su poslovni automobili činili samo 4%.

Poljska se ističe kao izuzetak u ovoj skupini, jer je udio poslovnih električnih automobila bio veći od prosjeka, s 4,1% u usporedbi s nacionalnim prosjekom od 1,5%.

Na razini cijele Europske unije, električni automobili činili su 12,4% prodaje u poslovnom segmentu, dok je ukupni prosjek bio 13,8%.

Stef Cornelis, direktor u T&E-u, ističe kako je ulaganje milijardi eura u tehnologiju na fosilna goriva potpuno suprotno ciljevima zelene tranzicije Europske komisije. "Neprihvatljivo je da i dalje trošimo javna sredstva na tehnologiju koja ide protiv ciljeva smanjenja emisija," izjavio je Cornelis.

Poslovni automobili, koji čine oko 60% ukupne prodaje novih automobila u Europi, često dolaze uz dodatne porezne olakšice i subvencije za gorivo, što dodatno komplicira proces prelaska na zelene tehnologije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram