Zatvori
Metro Tokio
Foto: Jay Lo / Unsplash
PoslovniPuls
23/10/2024

Jedan od najuspješnijih japanskih IPO-a je onaj podzemne željeznice

Dionice Tokyo Metroa, operatera podzemne željeznice u Japanu, skočile su za gotovo 45% u srijedu, nakon i više nego uspješnog inicijalnog javnog izdanja (IPO).

Tvrtka je osigurala 348,6 milijardi jena (oko 2,3 milijarde dolara), čime je postala najveći IPO u Japanu u posljednjih šest godina. Dionice su dosegnule najvišu cijenu u rasponu od 1.100 do 1.200 jena.

Tokyo Metro se smatra najvećim operaterom podzemne željeznice u glavnom gradu Japana. Kompanija je podijeljena između japanske vlade, koja ima većinski udio od 53,4%, i tokijske metropolitanske vlasti, koja kontrolira 46,6%.

Prema izvještaju Reutersa, interes za IPO nadmašio je ponudu više od 15 puta. Dionice dostupne malim ulagačima, koje čine oko 80% ukupne ponude, bile su premašene 10 puta.

Osim toga, dionice namijenjene domaćim i stranim institucionalnim investitorima bile su preupisane 20, odnosno 30 puta, istaknuo je Reuters.

Jesper Koll, izvršni direktor Monex Groupa iz Tokija, komentirao je kako je IPO naišao na pozitivne reakcije zbog stabilne financijske situacije kompanije. Tokyo Metro je, prema njegovim riječima, "izdašan u dividendama, s predvidivim novčanim tokom" i niskim operativnim rizicima.

"Bez obzira jeste li mali ulagač ili veliki institucionalni investitor, ovo je sigurno ulaganje," rekao je Koll. Također je naglasio da tvrtka ima stabilnu politiku dividendi s potencijalom za rast.

Ovaj optimizam podupire činjenica kako potražnja za uslugama podzemne željeznice u Tokiju ostaje visoka, s godišnjim rastom stanovništva glavnog grada Japana od gotovo 1%.

Mio Kato, osnivač LightStream Researcha, izjavio je za CNBC-ov “Street Signs Asia” kako je IPO Tokyo Metroa "glavna priča godine", dodavši da su dionice cijenjene prilično povoljno.

Japanske dionice doživjele su snažan oporavak 2023. godine, čineći Japan najbolje rangiranim tržištem u Aziji s rastom od preko 28%. U 2024., glavni burzovni indeks Nikkei 225 dosegao je nove povijesne vrhunce, bilježeći rast od 16,41% u ovoj godini.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram