Zatvori
Električni automobil po kiši
Foto: Aidan Hancock / Unsplash
PoslovniPuls
22/10/2024

Hrvatska prkosi negativnim europskim trendovima prodaje novih automobila

Prodaja automobila u Europskoj uniji nastavila je padati i tijekom rujna, dok je Hrvatska zabilježila snažan rast uz dvoznamenkastu stopu, pokazali su podaci ACEA-e, udruge proizvođača automobila.

Tijekom rujna u EU je registrirano 809 tisuća novih automobila, što je pad od 6,1 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Mjesec ranije, u kolovozu, prodaja se smanjila za čak 18,3 posto.

Među vodećim tržištima, najveće smanjenje zabilježile su Francuska i Italija, sa padom od 11,1 i 10,7 posto. Njemačka je također bilježila pad, s 7 posto manje registriranih vozila. S druge strane, Španjolska je ostvarila oporavak, zabilježivši rast od 6,3 posto nakon prethodnog pada s kraja ljeta.

Hrvatska se istaknula pozitivnim rezultatima, s registracijom 4.197 novih automobila u rujnu, što je rast od 12,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U kolovozu je prodaja u Hrvatskoj pala za 4,6 posto, prvi put od srpnja 2022. godine.

Europsko tržište električnih automobila na baterije zabilježilo je rast od 9,8 posto u rujnu, ukazujući na stabilizaciju nakon značajnog pada od 43,9 posto u prethodnom mjesecu. Njemačka i Francuska imale su oprečne rezultate – dok je Njemačka zabilježila rast od 8,7 posto, Francuska je pala za 6,3 posto. Udio električnih vozila na baterije u EU povećao se na 17,3 posto u rujnu, sa 14 posto u kolovozu.

U Hrvatskoj je prodaja električnih automobila u rujnu više nego udvostručena, dok je prodaja plug-in hibrida smanjena za 6,3 posto. Hibridna vozila, koja uključuju i „pune i blage hibride”, zabilježila su rast od 39,5 posto.

Od siječnja do rujna 2024. godine, europsko tržište automobila ostvarilo je skroman rast od 0,6 posto, uz registriranih osam milijuna novih vozila. Najveći rast zabilježen je u Španjolskoj s 4,7 posto, dok su Italija, Francuska i Njemačka zabilježile minimalne promjene.

Hrvatska je u prvih devet mjeseci 2024. registrirala 52.748 novih automobila, što predstavlja rast od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na europskom tržištu, prodaja električnih automobila na baterije pala je za 5,8 posto, dok je prodaja dizelskih vozila smanjena za 11,1 posto. Benzinska vozila bilježe pad od 4,4 posto, dok su hibridni automobili zabilježili porast od 20 posto, preuzimajući vodeću poziciju na tržištu.

U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine prodaja električnih automobila porasla za 14,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Plug-in hibridi i hibridna električna vozila zabilježili su značajan rast od 42,4 odnosno 32,4 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram