Zatvori
Bespilotna letjelica
Foto: Hyory Liu / Unsplash
PoslovniPuls
21/10/2024

Proizvođač najpopularnijih bespilotnih letjelica tuži američko ministarstvo obrane

DJI, najveći svjetski proizvođač dronova, navodno je podnio tužbu protiv Ministarstva obrane SAD-a, osporavajući njegovu klasifikaciju kao "kineske vojne kompanije". Pentagon je 2023. dodao DJI na svoj popis entiteta za koje se tvrdi da imaju veze s kineskom vojskom, što američkim investitorima zabranjuje trgovinu dionicama kompanija s tog popisa.

DJI tvrdi kako je ta klasifikacija neopravdana i štetna za njegovu reputaciju, naglašavajući da djeluje neovisno i nema vojne veze. Portfelj proizvoda tvrtke, koji uključuje dronove, kamere i druge dodatke, široko se koristi diljem svijeta za komercijalne i rekreativne svrhe, piše Yahoo Finance.

Odluka Pentagona da postavi DJI na svoj popis kineskih vojnih kompanija dio je šireg napora da se smanji ovisnost o kineskoj tehnologiji u osjetljivim područjima i zaštiti nacionalna sigurnost. DJI, međutim, osporava da ima bilo kakvu izravnu povezanost s kineskom vojskom. Tvrtka također tvrdi kako je klasifikacija nanijela znatnu štetu njenom poslovanju, ograničavajući pristup američkim investicijama i tržištima, kao i oštetivši njen međunarodni ugled.

U svojoj tužbi, DJI tvrdi kako je Pentagonova odluka donesena bez odgovarajućih dokaza te da je njegovo uvrštenje na popis kineskih vojnih kompanija zasnovano na spekulacijama ili pogrešnim zaključcima. Tvrtka ustraje na tome da djeluje neovisno i fokusira se isključivo na komercijalnu tehnologiju dronova, bez izravnih veza s kineskim vojnim sektorom. DJI-jev glavni cilj u ovoj tužbi je uklanjanje svog imena s popisa, uz tvrdnju da će ostanak na popisu nastaviti uzrokovati nepopravljivu štetu njegovom poslovanju, osobito na američkom tržištu.

Ova tužba mogla bi imati dalekosežne posljedice kako za industriju dronova, tako i za odnose između SAD-a i Kine. Ako DJI uspije ukloniti svoje ime s Pentagonovog popisa vojnih kompanija, mogao bi povratiti povjerenje investitora i pristup američkom tržištu. S druge strane, ako se potvrdi Pentagonova klasifikacija, to bi moglo dodatno pooštriti ograničenja za DJI i potaknuti slične mjere protiv drugih kineskih kompanija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram