Zatvori
Tvornica automobila
Foto: carlos aranda / Unsplash
PoslovniPuls
16/10/2024

Carine na uvoz kineskih automobila samo će produbiti krizu europskih proizvođača

Carine Europske unije na uvoz električnih automobila proizvedenih u Kini ubrzat će zatvaranje "domaćih" tvornica u Europi, upozorio je u ponedjeljak generalni direktor tvrtke Stellantis (Fiat, Jeep, Peugeot, Opel, Chrysler…), Carlos Tavares.

Carine će potaknuti kineske proizvođače da izgrade proizvodne pogone u Europi – a to bi dodatno pogoršalo probleme povezane s viškom kapaciteta u Kini, izjavio je Tavares u ponedjeljak na Pariškom sajmu automobila.

Proizvodnja automobila u Europi omogućila bi kineskim tvrtkama, pod određenim uvjetima, da izbjegnu carine na električna vozila koje uvodi Europska unija.

Carine su možda „dobar alat za komunikaciju”, ali imaju nuspojave, kaže Tavares.

Govoreći za talijanske medije, Tavares je spomenuo primjer kineskog giganta električnih vozila BYD-a, koji gradi svoju prvu europsku tvornicu za sklapanje automobila u Mađarskoj.

„Kineski proizvođači automobila neće otići u Njemačku, Francusku ili Italiju kako bi tamo proizvodili svoje automobile, jer bi imali visoke troškove proizvodnje, počevši od troškova energije,” rekao je.

U međuvremenu, kineski proizvođači automobila na sajmu automobila u Parizu – svjesni trgovinskih napetosti s EU-om zbog njihove visoko subvencionirane „invazije električnih vozila” – negirali su da žele „srušiti” svoje zapadne rivale, piše Financial Timesa.

„Mi smo tvrtka stara deset godina. Nećemo srušiti nikoga tko se razvijao više od 100 godina,” izjavio je Brian Gu, suosnivač tvrtke Xpeng, dok je prikazivao električno vozilo s „visoko naprednom tehnologijom umjetne inteligencije”.

Feng Xingya, generalni direktor državnog proizvođača automobila GAC, također je, prema FT-u, zauzeo pomirljiv ton, rekavši: „Kad dolazimo na europska tržišta, dolazimo s namjerom da surađujemo.”

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram