Zatvori
Nvidia robot
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/10/2024

NVIDIA bi uskoro (opet) mogla postati najvrijednija kompanija na svijetu

Dionice Nvidije završile su jučerašnje trgovanje na najvišoj cjenovnoj razini, stavljajući kompaniju u dobar položaj da od Applea preuzme titulu najvrijednije javno izlistane kompanije na svijetu.

U lipnju je Nvidia nakratko postala najvrednija kompanija na svijetu. No, vrlo brzo pretekao ju je Microsoft, a tržišne kapitalizacije ovog tehnološkog trojca bile su u izjednačenoj borbi već nekoliko mjeseci.

Najnoviji rast podigao je Nvidijinu tržišnu vrijednost na 3,39 bilijuna dolara, neposredno ispod Appleove vrijednosti od 3,52 bilijuna dolara, te iznad Microsoftove vrijednosti od 3,12 bilijuna dolara.

"Vjerujemo da se glavne kompanije u području AI suočavaju s investicijskim okruženjem koje karakterizira dilema zatvorenika — svaka je pojedinačno motivirana da nastavi ulagati, jer bi troškovi neulaganja mogli biti (potencijalno) devastirajući", komentirali su analitičari TD Cowena.

Nvidia je u kolovozu potvrdila izvješća kako je povećanje proizvodnje njezinih nadolazećih Blackwell čipova odgođeno do četvrtog tromjesečja, ali je umanjila utjecaj, rekavši kako kupci i dalje zdušno kupuju postojeće čipove.

Nvidia, Apple i Microsoft čine otprilike petinu vrijednosti indeksa S&P 500, dajući im značajan utjecaj na svakodnevne dobitke i gubitke indeksa.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, ugovorni proizvođač koji proizvodi Nvidijine procesore, trebao bi izvijestiti o skoku kvartalne dobiti od 40% u četvrtak, zahvaljujući rastućoj potražnji za AI čipovima.

Analitičari očekuju kako će ulaganja u izgradnju podatkovnih centara za umjetnu inteligenciju pomoći Nvidijinom godišnjem prihodu da se više nego udvostruči,.

Iako je Nvidijin rast podigao S&P 500 na rekordne razine, ulagači strahuju kako bi optimizam oko umjetne inteligencije mogao nestati ako se pojave znakovi usporavanja potrošnje na tu tehnologiju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram