Zatvori
Nuklearna energija znak - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/10/2024

Googleov AI uskoro će dobivati energiju iz malih nuklearnih reaktora

Google je potpisao prvi ugovor o korištenju električne energije proizvedene iz malih nuklearnih reaktora za napajanje svojih podatkovnih centara koji pogone umjetnu inteligenciju.

Prema sporazumu s startupom Kairos Power, koji je najavljen u ponedjeljak, kalifornijski tehnološki div će podržati izgradnju sedam malih nuklearnih reaktora sposobnih za proizvodnju 500 megavata energije.

Prvi reaktor planira se staviti u pogon do 2030. godine, a ostali će slijediti u narednim godinama.

„Mreža treba nove izvore električne energije kako bi podržala AI tehnologije koje potiču velike znanstvene napretke, poboljšavaju usluge za poslovanja i kupce te unapređuju nacionalnu konkurentnost i gospodarski rast”, rekao je Michael Terrell, viši direktor za energiju i klimu u Googleu.

„Ovaj sporazum pomaže ubrzati razvoj nove tehnologije koja će zadovoljavati energetske potrebe na čist i pouzdan način, i otključati puni potencijal AI-a za sve.”

Tehnološki divovi poput Googlea, Microsofta i Amazona obnavljaju interes za nuklearnu energiju dok pretražuju nove izvore električne energije kako bi napajali podatkovne centre koji su ključni za razvoj AI tehnologija.

Prošlog mjeseca, Microsoft je potpisao sporazum s energetskom tvrtkom Constellation Energy o obnovi nuklearnog reaktora koji je bio povučen iz pogona u Three Mile Islandu, a koji će tehnološkom divu osiguravati energiju sljedećih 20 godina.

Amazon je ranije ove godine sklopio ugovor s tvrtkom Talen Energy iz Houstona o kupnji podatkovnog centra površine 486 hektara u Pennsylvaniji, a koji koristi energiju iz obližnje nuklearne elektrane.

Podatkovni centri troše oko 3 posto svjetske električne energije, a očekuje se kako će potrošnja značajno rasti u narednim godinama kako se bude nastavljala razvijati tehnologija umjetne inteligencije.

Tzv. mali modularni reaktori smatraju se isplativijom i vremenski učinkovitijom alternativom velikim komercijalnim nuklearnim reaktorima.

Međutim, tehnologija je još uvijek u ranoj fazi razvoja, a poznato je da su samo tri takva reaktora u funkciji diljem svijeta – u Rusiji, Kini i Indiji.

Izvršni direktor Kairos Powera, Mike Laufer, izjavio je kako će partnerstvo s Googleom omogućiti brži napredak na putu učenja.

„Sudjelovanjem u razvojnoj fazi, Google nije samo kupac. Oni su partner koji duboko razumije naš inovativni pristup i potencijal koji može donijeti.”

Kairos Power osnovan je 2016. godine uz podršku Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država.

Kalifornijska kompanija opisuje svoju misiju kao ubrzavanje razvoja „inovativne nuklearne tehnologije koja ima potencijal transformirati energetski krajolik u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.”

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram