Zatvori
Toyota električni automobil
Foto: Toyota.eu
PoslovniPuls
14/10/2024

Prijelaz na električne automobile mogao bi ugasiti brojna radna mjesta u Japanu

Toyota je izrazila zabrinutost zbog potencijalnih posljedica brzog prelaska na električna vozila, što bi moglo imati ozbiljan utjecaj na radna mjesta u sektorima vezanim uz motorne tehnologije. Predsjednik tvrtke, Akio Toyoda, upozorio je kako bi zbog elektrifikacije automobila 5,5 milijuna radnika u Japanu moglo ostati bez posla, uključujući one koji su dugi niz godina angažirani u poslovima povezanim s motorima.

"U automobilskoj industriji Japana zaposleno je 5,5 milijuna ljudi, a mnogi od njih rade na poslovima vezanim uz motore", izjavio je Toyoda novinarima. Naglasio je kako bi mnogi od tih radnika mogli ostati bez posla ukoliko se industrija usmjeri isključivo na električna vozila, te priznao svoju naklonost prema automobilima s benzinskim motorima.

Toyoda je samo ponovio upozorenje koje je izrekao prije tri godine, kada je predvidio da bi radikalni prijelaz na električna vozila smanjio proizvodnju automobila u Japanu za čak osam milijuna jedinica.

Toyota, koja je vodeći svjetski proizvođač vozila, zauzima oprezniji pristup prema električnim vozilima u usporedbi s drugim proizvođačima, što joj trenutno ide u prilog s obzirom na usporavanje globalne prodaje električnih automobila. Nedavno je objavljeno kako tvrtka planira odgoditi početak proizvodnje električnih vozila u Sjevernoj Americi zbog slabijeg interesa kupaca. Proizvodni pogon u Kentuckyju, koji je trebao početi s proizvodnjom električnog SUV-a s tri reda sjedala krajem 2025. godine, vjerojatno će započeti s radom početkom 2026. godine.

Uz električna vozila, Toyota nastavlja širiti svoju ponudu hibridnih modela, pridržavajući se strategije "više puteva" prema postizanju nulte emisije ugljika. Ova strategija uključuje razvoj električnih automobila, hibrida, vozila na vodikove ćelije i drugih tehnologija.

Toyoda je u siječnju izjavio kako očekuje da će električna vozila činiti najviše 30 posto globalnog tržišta automobila, dok će ostatak činiti hibridna vozila, vozila na vodikove ćelije i automobili s motorima na unutarnje izgaranje, iako nije naveo precizan vremenski okvir za ovu prognozu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram