Zatvori
Elon Musk
Foto: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
14/10/2024

Predstavljanje robotaksija zbrisalo dobar dio Muskovog osobnog bogatstva

Teslino prošlotjedno predstavljanje robotaksija, na kojem je tvrtka predstavila dugo očekivane prototipove za svoj Cybercab i Robovan, nije impresioniralo mnoge investitore i analitičare s Wall Streeta. Dionice tvrtke su pale nakon događaja — a s njima i neto vrijednost izvršnog direktora Elona Muska.

Muskova neto vrijednost — koja je djelomično vezana uz Teslu, budući posjeduje oko 13% dionica tvrtke — raste i pada zajedno s vrijednošću tvrtke. U petak su dionice Tesle potonule više od 9%, s 238,77 dolara na 217,80 dolara po dionici, javlja BusinessInsider.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, koji je ažuriran nakon zatvaranja trgovanja u New Yorku, Muskova osobna neto vrijednost pala je za 15 milijardi dolara. No, s ukupnom neto vrijednošću od 240 milijardi dolara, Musk i dalje ostaje najbogatiji čovjek na svijetu.

Forbes je u srpnju izvijestio kako je Musk doživio sličan financijski udarac nakon što je događaj "We, Robot" bio odgođen s prvotnog datuma u kolovozu, a dionice Tesle pale su za oko 7%. Vrijednost dionica tvrtke nastavila je padati početkom kolovoza, ali se oporavila u rujnu. Ipak, dionice Tesle još se nisu vratile na godišnji maksimum kojeg su dosegnule u srpnju prije nego što su ponovno pale ovog tjedna.

Business Insider navodi kako je događaj "We, Robot" ostavio mnoge analitičare s Wall Streeta s više pitanja nego odgovora o Teslinoj floti robotaksija. Analitičari su kritizirali nedostatak detalja o planu tvrtke za autonomna vozila i pokazali skepsu prema predloženim vremenskim okvirima za njihovo puštanje u pogon.

"Ulazeći u ono što bi moglo biti najiščekivanije predstavljanje proizvoda u povijesti Tesle, imali smo niz očekivanja o tome što bi tržište moglo saznati, a smatrali smo da su ta saznanja ključna za smjer i raspravu oko dionica," izvijestio je Business Insider, a analitičar Morgan Stanleya Adam Jonas napisao je u bilješci klijentima u petak ujutro: "Sveukupno smo bili razočarani sadržajem i detaljima prezentacije."

Na događaju je Musk izjavio kako Tesla planira uvesti svoje autonomne Cybercabove "prije 2027. godine", ali nije dao vremenski okvir za lansiranje Robovana tj. autonomnog kombija/autobusa, koji će imati 20 sjedala za putnike. Tvrtka je također predstavila najnovije prototipove svojih humanoidnih robota Optimus, koji su plesali, točili pića i pozirali za selfije tijekom događaja, iako je kasnije otkriveno kako roboti nisu bili autonomni već su upravljani na daljinu od strane Teslinih inženjera.

Musk je rekao kako će roboti biti "najveći proizvod ikada, bilo koje vrste."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram