Zatvori
Tesla Cybercab
Foto: Tesla
PoslovniPuls
11/10/2024

Elon Musk pompozno predstavio Teslin robotaksi "Cybercab"

Teslin CEO Elon Musk kasno jučer predstavio je dugo očekivani robotaksi s dvoja vrata i bez upravljačke konzole.

Na glamurozno predstavljanje, Musk je stigao u "Cybercabu", koji će se početi proizvoditi od 2026. godine – po cijeni nižoj od 30.000 dolara. Potom je predstavio robovan tj. samovozeći kombi koji može prevoziti do 20 ljudi.

Analitičari i industrijski stručnjaci već dugo vremena ističku kako bi bi uspostavljanje mreže robotaksija moglo potrajati godinama, posebice zbog potrebe osiguravanja sigurnosti i pouzdanosti. Ukazuju na nesreće, kao i na poteškoće s kojima se ova napredna tehnologija suočava tijekom lošeg vremena, složenih raskrižja i nepredvidivog ponašanja pješaka, piše Reuters.

No, Musk tvrdi kako bi autonomni automobili mogli biti 10 puta sigurniji od ljudskih vozača te voziti pet do 10 puta dulje bez potrebe za odmorom.

"Autonomna budućnost je ovdje," rekao je Musk. "S autonomijom, vraćate svoje vrijeme."

Musk je ranije rekao kako planira pokrenuti flotu Teslinih samovozećih taksija koje putnici mogu pozvati putem aplikacije. Pojedinačni vlasnici Tesle također bi mogli zarađivati preko aplikacije tako što bi svoje vozilo stavili u službu robotaksija.

Događaj – nazvan "Mi, Robot", očito kao referenca na znanstveno-fantastične priče američkog pisca Isaaca Asimova "Ja, Robot" – odražava Muskovo stajalište kako bi se Tesla "trebao smatrati AI robotskom kompanijom" umjesto proizvođačem automobila.

Prezentacija, koja se pripremala mjesecima, trajala je manje od pola sata, a pratilo ju je oko četiri milijuna ljudi u streamingu na Muskovoj društvenoj mreži X.

"Ja sam dioničar i prilično sam razočaran. Mislim da je tržište očekivalo konkretnije vremenske okvire," rekao je Dennis Dick, trgovac dionicama u Triple D Tradingu. "Mislim da Musk rekao previše konkretnih stvari."

Musk je u sinoćnjem predstavljanju naveo kako će vožnja Cybercaba koštati 20 centi po milji, a punjenje će biti induktivno, bez potrebe za priključcima. Vožnja robovana bit će još jeftinija – 5 centi po prijeđenoj milji.

Vozila će se oslanjati na umjetnu inteligenciju i kamere, a ne na hardver koji koriste konkurenti, poput lidara – pristup za koji su stručnjaci rekli da je izazovan i s tehničkog i regulatornog aspekta.

Pred Teslom je svakako - veliki izazov.

Nekoliko tvrtki koje pokušavaju probiti tržište robotaksija pretrpjele su milijarde dolara gubitaka.

Waymo iz Alphabeta, sa svojih oko 700 automobila Jaguar Land Rover u floti, jedina je američka tvrtka koja upravlja robotaksijima bez posade koji naplaćuju vožnje.

Zoox iz Amazona testira vozila posebno izrađena za tu svrhu, koja izgledom podsjećaju na tostere na kotačima i nemaju ručne kontrole. Cruise iz General Motorsa, koji koristi Chevrolet Bolt EV, ove je godine odgodio planove za razvoj svog samovozećeg vozila "Origin".

"Očekujemo kako ćemo sljedeće godine započeti potpuno autonomnu nesuperviziranu FSD (Full Self-Driving) tehnologiju u Teksasu i Kaliforniji," rekao je Musk. "To će biti s Modelom 3 i Modelom Y."

Musk nije otkrio hoće li Cybercab koristiti FSD ili neku drugu, noviju tehnologiju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram