Zatvori
Google nuklearna elektrana, umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
09/10/2024

Google želi koristiti nuklearnu energiju za napajanje svojih podatkovnih centara

Google pregovara s energetskim kompanijama u SAD-u i drugim zemljama kako bi procijenio potencijal nuklearne energije kao mogućeg izvora napajanja za svoje podatkovne centre.

„U SAD-u i drugim visoko reguliranim tržištima nemamo mogućnost izravne kupnje energije, ali surađujemo s našim partnerima u energetskom sektoru i proizvođačima kako bismo zajednički istražili kako možemo dovesti ove nove tehnologije — nuklearna energija mogla bi biti jedna od njih — na mrežu“, izjavila je Amanda Peterson Corio, globalna voditeljica energetike podatkovnih centara u Googleovoj matičnoj kompaniji, Alphabet, prenosi Bloomberg.

Corio nije isključila mogućnost korištenja nuklearne energije u zemljama poput Japana, čime se otvara širi globalni kontekst za Googleove ambicije u energetskom sektoru.

I druge tehnološke tvrtke, uključujući Microsoft i Amazon, već ulažu u nuklearnu energiju kao stabilan, nisko-ugljični izvor energije, kako bi zadovoljile sve veću potražnju za električnom energijom u svojim podatkovnim centrima, istovremeno smanjujući ovisnost o fosilnim gorivima i emisijama stakleničkih plinova.

Nuklearna energija, s niskim emisijama stakleničkih plinova i velikim kapacitetom za proizvodnju neprekinute električne energije, ponovno dobiva na popularnosti kao rješenje za energetsku stabilnost.

Korištenje obnovljivih izvora, poput solarne i vjetroelektrana, iako važan dio globalne energetske tranzicije, ima svoje nedostatke u smislu nestalnosti proizvodnje. Nuklearna energija nudi kontinuiranu i pouzdanu opskrbu energijom, što je posebno važno za korporacije poput Googlea, koje ne mogu priuštiti prekide u radu svojih sustava. To je jedan od glavnih razloga zašto se tehnološke tvrtke okreću nuklearnoj energiji kao dijelu svoje energetske strategije.

Microsoft je sklopio ugovor o kupnji energije iz zatvorene nuklearne elektrane Three Mile Island u Pennsylvaniji, dok je Amazon nedavno kupio podatkovni centar na nuklearni pogon u istoj američkoj državi.

Za Google, imati stalni izvor energije, koji nije podložan promjenama, „od presudne je važnosti dok razmišljamo o dugoročnom rastu“, dodala je Corio.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram