Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
08/10/2024

Održana konferencija „LoRaWAN IoT za digitalne gradove i tvrtke“

U Zagrebu je 2. listopada 2024. održana međunarodna konferencija posvećena IoT LoRaWAN komunikacijskoj tehnologiji, kao ključnoj tehnologiji budućnosti za povezivost i digitalnu transformaciju poslovanja. Konferenciju su organizirale tvrtke Kerlink i AdriNet, uz potporu Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj.

Ova stručna konferencija okupila je 120 sudionika, uvaženih gostiju iz brojnih tvrtki iz Hrvatske i Adria regije. Predstavnici vodećih državnih tvrtki, pametnih gradova, općina, županija, vodovoda, komunalnih poduzeća, energetike i industrije dobili su jedinstvenu priliku upoznati se s inovativnim IoT LoRaWAN rješenjima koja čine temelj digitalne transformacije poslovanja. Naglasak konferencije bio je na praktičnoj primjeni LoRaWAN tehnologije uz predstavljanje konkretnih rješenja koja se već dugi niz godina uspješno primjenjuju u Europi i svijetu, navodi se u priopćenju.

Na konferenciji su sudjelovali i stručnjaci koji se bave temama digitalne transformacije poslovanja u javnom i privatnom sektoru, predstavnici znanstvene zajednice i fakulteta, te konzultanti aktivni u segmentu razvoja projekata za pametne gradove te pripremi EU projekata.

Poseban tematski fokus konferencije bio je stavljen na primjene LoRaWAN tehnologije u pametnim gradovima, industriji 4.0, komunalnim uslugama i upravljanju energijom. Sudionici su tako imali priliku iz prve ruke čuti brojna iskustva iz Francuske i drugih europskih zemalja, te saznati više o uspješnim projektima digitalizacije vodovoda, daljinskog očitanja energije i implementacije IoT rješenja u različitim industrijama.

PRESS

Svoja predavanja na ovoj konferenciji održali su brojni inozemni predavači, renomirani svjetski stručnjaci iz područja LoRaWAN tehnologija, koji su predstavili iskustva korisnika u primjeni LoRaWAN rješenja kao i uspješne projekte realizirane širom svijeta. 

Konferenciju je svečano otvorio veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Fabien Fieschi, pozdravnim govorom u ime Francuskog veleposlanstva, naglasivši važnost inovacija i tehnološke suradnje između Francuske i Hrvatske.

U ulozi domaćina konferencije, Yann Baudin i Rafael Denis iz tvrtke Kerlink predstavili su portfelj LoRaWAN infrastrukturnih rješenja koja osiguravaju kvalitetnu bežičnu povezivost, uz pregled različitih primjena LoRaWAN tehnologije. Omogućujući bežično povezivanje senzora na jednostavan način uz velike domete i visoku razinu otpornosti na smetnje, tehnologija LoRaWAN omogućava brzu i učinkovitu digitalizaciju poslovnih procesa. Sudionici su se upoznali s primjerima uspješnih projekata Kerlink partnera širom svijeta, uključujući pametne gradove, komunalna poduzeća i industriju. 

Službenu potporu ovoj stručnoj konferenciji dala je i renomirana međunarodna organizacija LoRa Alliance koja je zadužena za standardizaciju i promociju LoRaWAN tehnologije kao otvorenog standarda. Keynote predavanje o LoRaWAN tehnologiji kao i prednostima koje donosi svijetu održao je osobno ambasador LoRa Alliancea, Rémi Demerlé iz odjela za pametna rješenja za vodnu industriju i energetiku (Smart Water and Energy) i marketinški direktor tvrtke Semtech.

Kroz prezentaciju ''Iskustvo nacionalnog operatera LoRaWAN mreže u Hrvatskoj'' predstavila se državna tvrtka Odašiljači i veze, glavni pružatelj nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture. U ime Odašiljača i veza predavanje su održali član Uprave Denis Nikola Kulišić i direktor Sektora za prodaju Tomislav Marić. U svojstvu nacionalnog operatora LoRaWAN mreže u Hrvatskoj, Odašiljači i veze iznijeli su svoja iskustva u implementaciji vlastite komunikacijske infrastrukture gdje koriste LoRaWAN koncentratore tvrtke Kerlink. Kao primjer uspješno realiziranog projekta, prezentirali su tehnički kompleksan pilot projekt „Pametne bove“ koji su realizirali u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. 

Za uvod u tematski blok posvećen rješenjima za vodovode i komunalna poduzeća, Rémi Demerlé iz LoRa Alliancea dao je pregled najznačajnijih implementacija Smart Water i Smart Metering projekata iz svijeta, s naglaskom na koristi i uštede ostvarene primjenom LoRaWAN-a.

Svoje iskustvo u primjeni LoRaWAN tehnologije za potpunu digitalizaciju upravljanja vodnom infrastrukturom u Francuskoj podijelili su partneri iz tvrtke Veolia, jednog od vodećih globalnih pružatelja vodnih usluga. Predstavili su tehničke specifičnosti provedbe jednog od najvećih LoRaWAN projekata u svijetu, koji uključuje sustav automatiziranog daljinskog očitanja čak 4 milijuna vodomjera uz primjenu LoRaWAN tehnologije, uz dodatna rješenja koja se primjenjuju u svrhu smanjenja vodnih gubitaka i praćenja kvalitete vode kao i okolišnih parametara. Predstavnici Birdza, tvrtke u sklopu Veolia organizacije zadužene za implementaciju pametnih IoT rješenja, Stéphane Comignan i Pierre-Emmanuel Dubois, publici su predstavili i zanimljivosti oko održavanja razine usluge za ovakve velike sustave, te naglasili učinkovitost LoRaWAN-a u smanjenju operativnih troškova i poboljšanju usluga.

U dijelu predstavljanja uspješnih projekata iz Hrvatske prezentiran je značajni nacionalni projekt Hrvatskih voda koji je uključivao primjenu LoRaWAN komunikacije za digitalizaciju daljinskog očitanja vode, a proveden je kao dio programa smanjenja vodnih gubitaka. Implementacija LoRaWAN sustava za daljinsko očitanje u sklopu projekta „Ugradnja mjernih uređaja na vodozahvatima“ omogućila je sigurnu i pouzdanu dostavu podataka u svrhu preciznog praćenja količine zahvaćene vode na vodozahvatima diljem Hrvatske. Projekt su ispred Hrvatskih voda predstavili voditelj Sektora korištenja voda Đino Zmijarević i viši koordinator Sektora za provedbu Nacionalnog programa navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama Stjepan Kamber. Tehničke aspekte provedbe kao i zanimljivo iskustvo implementacije LoRaWAN rješenja u sklopu telemetrije predstavio je Darko Žvan, član Uprave za Tehniku tvrtke Micro-Link, integratora LoRaWAN sustava na ovom projektu.

Kao idući značajan projekt koji se upravo provodi u Hrvatskoj, prezentiran je „Smart City Zagreb“. U ime Zagrebačkog digitalnog grada, Voditelj podružnice Filip Jurišić predstavio je plan uspostave LoRaWAN mreže na području Grada Zagreba. Jedinstvena gradska LoRaWAN  mreža osigurat će kvalitetnu bežičnu povezivost za brojne uređaje i senzore te predstavljati prvi korak prema uvođenju pametnih gradskih usluga, poput daljinskog očitanja vodomjera i plinomjera te pametnog parkinga. Provedba planiranog projekta omogućit će gradu pružanje kvalitetnije usluge za svoje građane, a Grad Zagreb pozicionirati među digitalne lidere u našoj regiji.

U nastavku je bio prezentiran i tehnički izuzetno zahtjevan LoRaWAN projekt koji se provodio usred pandemije izazvane korona virusom, na kojem je realizirana uspješna suradnja sistem integratora iz Srbije i tvrtke Micro-Link iz Hrvatske koja je radila na razvoju specifičnih LoRaWAN krajnjih uređaja. Na projektu „Integracija sustava daljinskog očitanja toplinske energije“ za potrebe Beogradskih elektrana LoRaWAN komunikacija bila je primijenjena za daljinsko mjerenje potrošnje toplinske energije, gdje se potvrdila robusnost i izvrsna penetracija LoRaWAN radio signala unutar objekata. Implementirano rješenje omogućava precizno praćenje potrošnje toplinske energije u realnom vremenu, a tehničke specifičnosti ovog projekte predstavio je Zoran Maljković.

U dijelu konferencije koja se odnosila na izlaganja inozemnih stručnjaka za IoT tehnologije, predstavljena su iskustva partnerskih tvrtki Kerlinka - Watteco, Actility i Sensoneo, globalnih lidera u razvoju i primjeni LoRaWAN sustava.

U ime francuske tvrtke Actility, stručnjak za razvoj poslovanja Roman Savvin podijelio je njihova iskustva s implementacijom IoT platforme za LPWAN povezivost te je istaknuo referentne svjetske projekte za pametne gradove i komunalna poduzeća.

Rješenja za Industriju 4.0, energetiku i pametne zgrade kroz primjere LoRaWAN senzora za digitalizaciju industrijskih procesa, povećanje energetske učinkovitosti objekata te prediktivno održavanje strojeva predstavio je Pierre Savary iz francuske tvrtke Watteco. Posebno je bila zanimljiva referenca projekta primjene AI IoT uređaja za potrebe Veolie, gdje su postignute značajne uštede na održavanju pumpi za pročišćavanje otpadnih voda.

U dijelu konferencije koji se odnosio na IoT rješenja za komunalna poduzeća bila su prezentirana iskustva tvrtke Sensoneo na Smart Waste projektima.  Sudionici su imali priliku vidjeti primjere uspješnih projekata u velikim svjetskim gradovima gdje je LoRaWAN tehnologija implementirana za pametno upravljanje otpadom te saznati sve o pozitivnim efektima uvođenja inovativnih rješenja za optimizaciju odvoza otpada u obliku smanjenja operativnih troškova, učinkovitijeg upravljanja urbanom infrastrukturom te poboljšanja utjecaja na okoliš.

Na konferenciji „LoRaWAN IoT za digitalne gradove i tvrtke“ sudionici su imali jedinstvenu priliku prisustvovati i svjetskoj LoRaWAN premijeri. Ekskluzivno za ovu konferenciju, Kerlink je premijerno najavio lansiranje novog LoRaWAN koncentratora s uključenim solarnim napajanjem koji donosi nove mogućnosti za lakše ostvarenje LoRaWAN povezivosti na lokacijama bez postojeće infrastrukture.

Osim tehnoloških i inovativnih potencijala, financijske mogućnosti isto tako predstavljaju ključan faktor za pokretanje ulaganja u projekte gdje se planiraju implementirati IoT i LoRaWAN rješenja. U sklopu teme „Mogućnosti financiranja digitalne transformacije poslovanja“ sudionicima konferencije je prikazan pregled dostupnih EU fondova i drugih izvora financiranja za ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja. U ime tvrtke Apsolon,  prezentaciju je održala Mia Burić, Savjetnica u odjelu Pametne uprave.

Zaključno, ova konferencija je pokazala kako LoRaWAN tehnologija ne samo da otvara vrata digitalnoj transformaciji, već i omogućuje stvaranje pametnijih, održivijih i učinkovitijih sustava. Njena primjena ne ograničava se samo na tehničke aspekte — ona oblikuje budućnost poslovanja i upravljanja resursima, povezuje nas s novim mogućnostima i donosi značajnu vrijednost korisnicima, poboljšavajući kvalitetu života i poslovanja na globalnoj razini.

U ime organizatora ove konferencije, tvrtke AdriNet, konferenciju je zaključila direktorica, Ivana Janković Šafarić: „Ponosni smo što je ovo prva ovakva konferencija organizirana u Adria regiji koja je tematski posvećena isključivo primjeni LoRaWAN komunikacijske tehnologije. Zahvalni smo svim partnerima i prijateljima iz naše LoRaWAN zajednice koji su se okupili iz cijele Europe, da bi nam približili taj čudesni svijet mogućnosti koje otvara tehnologija Internet of Things. Glavni poticaj i inspiracija za organizaciju upravo ovakvog događanja bilo je ilustrirati puni potencijal tehnologija IoT i LoRaWAN koje pružaju temelj za digitalizaciju poslovanja. Sretni smo što smo našoj publici uspjeli uživo dovesti vodeće svjetske stručnjake za ovu temu koji su predstavili vrijedna znanja o LoRaWAN rješenjima u praksi i iskustvima krajnjih korisnika. Nadamo se u budućnosti i nekim novim konferencijama ovakvog koncepta za korisnike iz naše Adria regije, te daljnjem razvoju primjene LoRaWAN tehnologije u svijetu novih digitalnih mogućnosti.“

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram