Zatvori
Viski u čaši - ilustracija
Foto: Thomas Park / Unsplash
PoslovniPuls
08/10/2024

Neobični odgovor na europske carine na uvoz kineskih električnih automobila

Kina je donijela odluku o privremenom uvođenju carina na uvoz žestokih pića iz Europske unije, nakon zaključka da bi niske cijene tih proizvoda mogle ugroziti konkurentnost domaćih proizvođača. Istraga o mogućem dampingu ovih pića, započeta ranije ove godine, bila je rezultat prijave udruge kineskih proizvođača koji su predstavili "uvjerljive dokaze" da se europska pića prodaju ispod proizvodnih troškova.

Prema podacima kineskog ministarstva, europski proizvođači su svoje proizvode prodavali s popustom u rasponu od 30,6 do 39 posto.

S druge strane, udruga proizvođača konjaka BNIC tvrdila je u siječnju da je stvarni popust bio znatno manji, samo 15,88 posto, te da je to "izrazito skromno" u odnosu na ono što se obično smatra osnovom za pokretanje antidampinških postupaka.

Tvrtke poput Pernod Ricarda (vlasnici brenda Martell), Remy Cointreaua (Remy Martin) i LVMH-a (Hennessy) u srpnju su pozvane da sudjeluju u istrazi, navodi Reuters.

Glasnogovornik BNIC-a tada je potvrdio kako će se proizvođači odazvati i dati svoj doprinos istrazi kineskih vlasti, naglasivši kako planiraju nastaviti suradnju i u budućnosti.

Prema riječima jednog anonimnog izvora, konačna odluka o ovom pitanju vjerojatno će biti rezultat političkih pregovora. Iako su europski proizvođači konjaka "oprezno optimistični" uoči razgovora između kineskih i europskih dužnosnika o trgovinskim pitanjima, napetosti u trgovinskim odnosima rastu. Naime, EU uvodi dodatne carine na uvoz kineskih električnih automobila, koji ozbiljno prijeti velikim europskim proizvođačima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram