Zatvori
ChatGPT
Foto: Solen Feyissa / Unsplash
PoslovniPuls
03/10/2024

Microsoft, NVIDIA i utjecajni fondovi rizičnog kapitala uložili 6,6 mlrd. dolara u OpenAI

OpenAI, tvrtka koja stoji iza najpopularnijeg svjetskog AI chatbota ChatGPT-a, prikupila je 6,6 milijardi dolara svježeg kapitala od investitora, što bi moglo procijeniti vrijednost tvrtke na 157 milijardi dolara i učvrstiti njezin položaj kao jedne od najvrjednijih privatnih kompanija na svijetu, navodi Reuters.

Ova runda financiranja privukla je poznate venture capital fondove Thrive Capital i Khosla Ventures, kao i najvećeg korporativnog investitora u OpenAI, Microsoft, ali i NVIDIA-u.

Zatvaranje financiranja podudara se s kontinuiranim naporima tvrtke na restrukturiranju i promjenama u rukovodstvu, uključujući nagli odlazak dugogodišnje glavne tehnološke direktorice, Mire Murati.

Altimeter Capital, Fidelity, SoftBank i državna investicijska firma Abu Dhabija, MGX, također su sudjelovali u ovoj rundi financiranja.

Glavna financijska direktorica OpenAI-a, Sarah Friar, rekla je zaposlenicima u srijedu kako će tvrtka moći osigurati likvidnost za njih putem ponude otkupa njihovih dionica nakon završetka financiranja, iako nisu određeni detalji ni vremenski okvir. Ranije ove godine, tvrtka je nekim zaposlenicima omogućila prodaju dionica po procijenjenoj vrijednosti kompanije od 86 milijardi dolara.

Sam Altman
Village Global / Wikimedia Commons

Apple, koji je ranije bio u pregovorima o ulaganju u OpenAI, na kraju nije sudjelovao u ovoj rundi ulaganja u OpenAI.

OpenAI je na dobrom putu da ove godine ostvari prihod od 3,6 milijardi dolara uz rastuće gubitke veće od 5 milijardi dolara. Prema izvorima upoznatima s financijama, predviđa se veliki skok prihoda sljedeće godine, na 11,6 milijardi dolara, izvještava Reuters.

Investitori su također osigurali određene zaštite dok OpenAI prolazi kroz složeno korporativno restrukturiranje koje bi prvom čovjeku OpenAI-a, Samu Altmanu, omogućilo stjecanje vlasničkog udjela.

Tvrtka je investitorima otkrila kako i dalje aktivno radi na razvoju opće umjetne inteligencije (AGI), što podrazumijeva razvoj AI sustava koji će nadmašiti ljudsku inteligenciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram