Zatvori
Dublin
Foto: Gregory DALLEAU / Unsplash
PoslovniPuls
02/10/2024

Evo što Irska namjerava napraviti s Appleovim "poklonom" od 13 mlrd. eura

Irska vlada objavila je planove za korištenje 13 milijardi eura prikupljenih iz Appleovih zaostalih poreza, što predstavlja izvanredan prihod kojeg je Dublin, paradoksalno, godinama pokušavao izbjeći.

U govoru o proračunu pred izbore, irski ministar financija Jack Chambers naglasio je kako će presuda najvišeg europskog suda omogućiti zemlji značajan jednokratni prihod s potencijalom da promijeni ekonomske prilike.

Prema Chambersu, ključna buduća ekonomska stabilnost Irske ovisi o tome kako će se prioritetno ulagati u infrastrukturu tijekom sljedećih deset godina. Naglasio je kako je važno iskoristiti ovu financijsku priliku za projekte koji će imati dugoročne koristi, a ne za pokrivanje svakodnevnih troškova ili smanjenje poreza.

"Ova vlada vjeruje da sredstva treba usmjeriti na rješavanje izazova u područjima poput stanovanja, energije, vodovodne i prometne infrastrukture", izjavio je Chambers.

Njegove izjave dolaze ubrzo nakon presude Europskog suda pravde (ECJ) koja je Appleu naložila plaćanje zaostalih poreza Irskoj. Ova konačna presuda, koju su pozdravili zagovornici porezne pravde i Margrethe Vestager, bivša povjerenica za tržišno natjecanje, označena je kao "pobjeda za građane Europe".

Apple je izrazio razočaranje odlukom, dok je irska vlada inzistirala da nikada nije davala poseban porezni tretman nijednoj tvrtki.

Irska, koja služi kao Appleovo europsko sjedište, poznata je po jednoj od najnižih poreznih stopa na dobit u Europskoj uniji, što je bio ključni argument protiv vraćanja zaostalih poreza. Vlada je strahovala da bi presuda mogla naštetiti sposobnosti privlačenja međunarodnih ulaganja.

Ipak, presuda ECJ-a iz rujna potvrdila je zaključak Europske komisije iz 2016. kako je Irska nepropisno omogućila Appleu nezakonite porezne pogodnosti, koje sada mora vratiti.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram