Zatvori
Bill Gates
Foto: Lukasz Kobus/European Commission
PoslovniPuls
02/10/2024

Bill Gates zagovara dramatično snažnije oporezivanje bogatih

Suosnivač Microsofta, Bill Gates kaže kako želi veće poreze za bogate Amerikance — ali ne toliko visoke da on više ne bi bio milijarder ili da se obeshrabri osnivač "sljedećeg" Microsofta.

"Porezne stope trebaju biti prilično više za bogate ljude", rekao je Gates tijekom gostovanja u podcastu "On With Kara Swisher".

Podržao je porezni sustav koji bi mu oduzeo 62% bogatstva — ali ne više od 99%, kao što je to zatražio jedan radikalni kritičar, senator Bernie Sanders, u svojoj novoj emisiji na Netflixu: "Što je sljedeće? Budućnost s Billom Gatesom."

"Definitivno dolazite do točke gdje… ubijate gusku koja nosi zlatna jaja", rekao je Gates, napominjući kako jedna Sjeverna Koreja ima "nevjerojatnu jednakost" i tome ne bi trebalo težiti.

"Stvorili smo veliko bogatstvo, i mislim da sustav koji to omogućuje ima nekoliko elemenata koje ne bismo trebali odbaciti", dodao je.

Osnivač Microsofta nalazi se na šestom mjestu najbogatijih ljudi svijeta s neto osobnim bogatstvom od 163 milijarde dolara.

Gates kaže kako je Amerika "zavist svijeta" kao mjesto za stvaranje iznimno vrijednih kompanija te da ekonomija i dalje mora rasti kako bi vlada mogla podići socijalnu sigurnosnu mrežu na razinu koju progresivci poput Sandersa žele.

Gates je također rekao kako je osobno veliki pobornik poreza na nasljedstvo i kako bi ukidanje tog poreza bila pogreška jer bi to zaštitilo "dinastije".

Gatesovi najnoviji komentari sugeriraju kako bi on volio biti otprilike 100 milijardi dolara manje bogat, s preostalim bogatstvom od oko 62 milijarde dolara. Ranije je rekao kako bi platio "desetke milijardi" više poreza da je on dizajnirao američki porezni sustav.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram