Zatvori
Startup ured
Foto: Headway / Unsplash
PoslovniPuls
01/10/2024

Njemački startupi sve teže dolaze do svježeg kapitala

Sve više startupa u Njemačkoj planira tražiti vanjsko financiranje u nadolazećoj godini, no rastući je strah da potrebna sredstva neće moći pronaći unutar zemlje, pokazuje novo izdanje Startup Monitora.

Prema istraživanju Njemačke udruge startupa, čak 74,1% tvrtki planira tražiti kapital u sljedećih 12 mjeseci, što predstavlja porast od 4,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, manje od 30% startupova izjavilo je da imaju pristup lokalnim izvorima financiranja.

Potreba za kapitalom kontinuirano raste. Dok je prošle godine 41% startupa tražilo manje od pola milijuna eura, sada je taj broj pao na nešto više od 30%. To je tri postotna boda manje u usporedbi s prošlom godinom, te sedam postotnih bodova manje u odnosu na stanje prije dvije godine.

Unatoč izazovima, njemački startupi su optimistični u pogledu budućnosti – četiri od pet ispitanika vjeruje da će se situacija poboljšati do kraja sljedeće godine.

Kada je riječ o ocjeni poslovnog okruženja, 61% ispitanika ocijenilo je startup klimu u Njemačkoj pozitivno, što je blago povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 58%.

Iako 84% ispitanih poduzetnika kaže da bi ponovno pokrenulo startup, 26,9% njih ne bi to učinili u Njemačkoj, već bi preferirali druge zemlje, što je gotovo 10% više nego prošle godine.

Zanimljiv podatak je da je prosječan broj zaposlenih po startupu prošle godine pao s 18,9 na 16,7. Iako je samo 14% startupova smanjivalo broj zaposlenih, 57% ih je istovremeno povećavalo svoju radnu snagu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram