Zatvori
Visa kartica
Foto: CardMapr.nl / Unsplash
PoslovniPuls
25/09/2024

Visa se našla na meti američkog pravosuđa

Američko Ministarstvo pravosuđa priprema se podnijeti tužbu protiv kartične kompanije Visa, i to zbog nezakonotg monopoliziranja tržišta debitnih kartica u Sjedinjenim Američkim Državama, izvještava Bloomberg News. Prema neimenovanim izvorima, Odjel za zaštitu tržišnog natjecanja planira tužbu podnijeti pred američkim saveznim sudom.

Prema Bloombergu, Ministarstvo pravosuđa tvrdi kako je Visa poduzimala razne mjere kako bi očuvala svoju dominantnu poziciju i spriječila konkurenciju na tržištu debitnih kartica. Istraga američkih vlasti započela je navodno još 2021. godine, s ciljem procjene narušava li Visa slobodno tržišno natjecanje svojim poslovnim praksama.

Bloomberg podsjeća kako je u lipnju ove godine Pulse Network, podružnica Discover Financial Servicesa, postigla nagodbu s Visom, povukavši tužbu staru deset godina. U toj tužbi, podignutoj u Teksasu, Visa je optužena za ograničavanje konkurencije na tržištu debitnih kartica, što je prema tvrdnjama rezultiralo većim troškovima za trgovce.

Nakon objave vijesti o mogućoj tužbi, dionice Vise pale su za tri posto.

Visa je već godinama pod pojačanim nadzorom fiancijskih regulatora i zakonodavaca, a povremeno se suočava s optužbama za monopolističko ponašanje zajedno s Mastercardom, koji se također našao u središtu sličnih istraga zbog svojih praksi u segmentu debitnih kartica u SAD-u. Obje kompanije tvrde da posluju u visoko konkurentnom tržišnom okruženju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram