Zatvori
Robotaksi - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
20/09/2024

Intel zadržava vlasništvo nad tvrtkom koja radi robotaksi tehnologiju za Matu Rimca

Intel je u četvrtak izjavio kako nema planova za prodaju svog većinskog udjela u tvrtci Mobileye Global.

Dionice Mobileyea, koje su ove godine zabilježile gobitak vrijednosti od 73%, doživjele su veliki pad ranije ovog mjeseca nakon što je Bloomberg News izvijestio kako Intel razmatra prodaju svog udjela u izraelskoj kompaniji.

"Vjerujemo u budućnost tehnologije autonomne vožnje i u jedinstvenu ulogu Mobileyea kao lidera u razvoju i implementaciji naprednih sustava za pomoć vozačima," navodi se u Intelovoj izjavi, prenosi Reuters.

Intel je preuzeo Mobileye u poslu vrijednom 15,3 milijarde dolara 2017. godine, ali je ponovno izlistao njegove dionice pet godina kasnije kroz inicijalnu javnu ponudu.

Prema godišnjem izvješću izraelske tvrtke, Intel je do 30. prosinca posjedovao oko 88,3% dionica.

Mobileye se bori s padom potražnje za svojom tehnologijom za autonomu vožnju. Tvrtka je u kolovozu smanjila svoje godišnje prognoze prihoda i dobiti, pogođena slabostima na kineskom tržištu.

U Hrvatskoj Mobileye je najpoznatiji po suradnji s domaćom tvrtkom Verne kojoj će isporučiti tehnologiju za samovozeće robotaksije.

Istovremeno Intel također pokušava preokrenuti svoje poslovanje fokusirajući se na proizvodnju računalnih čipova i procesora za tehnologiju umjetne inteligencije, no dionice su mu naglo pale u posljednjim mjesecima jer je smanjio broj zaposlenika, suspendirao dividendu i suočio se s ostavkom istaknutog člana uprave.

Međutim, dogovor o proizvodnji AI čipova za Amazonovu cloud diviziju, najavljen u ponedjeljak, mogao bi omogućiti Intelovom proizvodnom poslovanju da stekne novi zamah.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram