Zatvori
Booking.com natpis na zgradi
Foto: Jas Rolyn / Unsplash
PoslovniPuls
20/09/2024

Europski sud presudio protiv Booking.com-a zbog cjenovnog pariteta u hotelskom smještaju

Digitalna platforma Booking.com suočava se s novom presudom Europskog suda (ECJ) zbog ugovorne prakse kojom ograničava konkurenciju postavljanjem cjenovnog praga za hotelski smještaj. Sud je donio odluku da ovakvi ugovori potencijalno narušavaju slobodno tržišno natjecanje.

Problem cjenovnog pariteta

Ugovori između hotela i digitalnih platformi često uključuju klauzule o "cjenovnom paritetu", koje obvezuju hotele da ne nude niže cijene smještaja na vlastitim ili konkurentskim platformama u odnosu na cijene na Booking.com-u. Ova praksa omogućuje platformama poput Booking.com-a da održe kontrolu nad cijenama i spriječe konkurenciju. Međutim, takav oblik ugovaranja izaziva zabrinutost regulatora jer može narušiti fer tržišno natjecanje i ograničiti mogućnosti hotela da slobodno određuju cijene svojih usluga.

Njemački regulator za tržišno natjecanje već je ranije poduzeo korake protiv takve prakse, zabranjujući hotelima da se obavezuju na paritet cijena kako na vlastitim web stranicama, tako i na stranicama drugih platformi. Europska komisija također je intervenirala, no ograničila je zabranu samo na direktne ugovore između hotela i platformi.

Europska pravila o digitalnim tržištima

Nedavni propisi Europske unije o digitalnim tržištima zabranjuju velikim internetskim platformama, poput Booking.com-a, postavljanje ugovornih klauzula koje ograničavaju konkurenciju, uključujući cjenovni paritet. Ove mjere su donesene kako bi se zaštitile manje digitalne platforme i potaknulo zdravo tržišno natjecanje.

U svojoj presudi, Europski sud je zaključio kako Booking.com nije uspio dokazati da su takve klauzule nužne za ostvarenje poslovnih ciljeva platforme. Sud je naglasio da nije dokazano da su klauzule o cjenovnom paritetu, bilo u širokom ili uskom smislu, objektivno potrebne niti proporcionalne ciljevima koje Booking.com želi postići.

Utjecaj na tržišnu konkurenciju

Jedna od ključnih točaka ove presude je zaključak da cjenovni paritet može imati negativan učinak na konkurenciju među digitalnim platformama. Konkretno, ovakva praksa može istisnuti manje, inovativne platforme s tržišta, čime bi dominacija velikih igrača poput Booking.com-a dodatno ojačala. Time bi se ograničila raznolikost ponude i mogućnosti za potrošače, kao i sposobnost manjih platformi da privuku nove korisnike povoljnijim cijenama.

Sud je također utvrdio da ove klauzule nisu ključne za ekonomsku održivost Booking.com-a, što dodatno podržava stav da je njihovo postojanje neopravdano u kontekstu fer tržišnog natjecanja.

Reakcija Booking.com-a

Nakon presude, Booking Holdings izrazio je razočaranje odlukom. Tvrtka je navela kako su klauzule o cjenovnom paritetu bile nužne za održavanje ravnoteže između njihovih smještajnih partnera i platforme, tvrdeći da posluju na visoko konkurentnom tržištu. Booking.com se i dalje zalaže za svoje pravo da koristi ovakve ugovorne prakse u određenim slučajevima, smatrajući ih ključnima za svoj poslovni model.

Širi utjecaj na digitalna tržišta

Ova presuda dolazi u kontekstu šireg regulatornog pritiska na velike digitalne platforme u Europi. Propisi usmjereni na ograničavanje monopolističkih praksi i zaštitu tržišnog natjecanja postaju sve stroži, što može imati dalekosežne posljedice za način na koji globalne platforme posluju na europskom tržištu.

Uz to, ova odluka može poslužiti kao presedan u drugim sličnim slučajevima, čime se otvara mogućnost za daljnje sudske postupke protiv digitalnih divova koji koriste slične ugovorne prakse. Regulatori u drugim zemljama mogli bi slijediti primjer Europske unije, dodatno pritišćući platforme da omoguće veću fleksibilnost i transparentnost u određivanju cijena i uvjeta poslovanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram