Zatvori
Intel računalni čip - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
17/09/2024

Dionice Intela pod povećanom pozornosti nakon objave partnerstva s Amazonom

Dionice Intela rastu prije otvaranja tržišta u utorak nakon što je američki proizvođač čipova objavio kako će proizvoditi prilagođene AI čipove za Amazon Web Services u pokušaju da oživi svoje poslovanje.

Izvršni direktor kompanije Pat Gelsinger rekao je u poruci zaposlenicima kako će Intel stvoriti čip za umjetnu inteligenciju za Amazonovu cloud uslugu u svojoj proizvodnoj diviziji koja bi trebala postati zasebna kompanija pod Intelovom kapom.

„Struktura podružnice otključat će važne prednosti“, rekao je Gelsinger. „Pruža našim vanjskim kupcima i dobavljačima jasniju odvojenost i neovisnost od ostatka Intela. Važno je napomenuti kako nam također daje fleksibilnost za procjenu neovisnih izvora financiranja i optimizaciju kapitalne strukture svakog poslovanja kako bi se maksimizirao rast i stvaranje vrijednosti za naše dioničare.“

Harlan Sur iz JP Morgana vjeruje kako je pretvaranje proizvodnje čipova u podružnicu logičan sljedeći korak.

„Vjerujemo kako je ovaj potez prirodna progresija za postizanje bolje transparentnosti i donošenje odluka/učinkovitosti, te ga stoga ne treba doživljavati kao iznenađenje“, napisao je analitičar u bilješci za klijente.

Gelsinger je također potvrdio kako Intel ostaje pri donesenoj odluci o otkazima za oko 15.000 zaposlenika do kraja ove godine. Dodao je da će se i dalje morati donositi „teške odluke“, te će pogođeni zaposlenici biti obaviješteni sredinom listopada.

Intel također planira smanjiti ili napustiti oko dvije trećine svojih nekretnina diljem svijeta do kraja godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram