Zatvori
Google - neonski znak
Foto: Arthur Osipyan / Unsplash
PoslovniPuls
16/09/2024

Googleova AI tehnologija pod povećanom lupom irskih istražitelja

Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) pokrenula je istragu o razvoju umjetne inteligencije unutar Googlea, jednog od najvećih tehnoloških divova sa sjedištem u SAD-u. U fokusu istrage je poštivanje Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) prije nego što Google počne obrađivati osobne podatke građana Europske unije, što je ključni aspekt kada se radi o novim tehnologijama poput umjetne inteligencije.

Cilj istrage je ispitati Googleov temeljni model umjetne inteligencije Pathways Language Model 2 (PaLM 2), koji se koristi za napredne jezične operacije, ali i za širu primjenu u razvoju AI tehnologija. Očekuje se da DPC ispita je li Google poduzeo sve potrebne korake kako bi zaštitio prava građana i osigurao transparentnost prilikom obrade osobnih podataka, što uključuje i procjenu učinka na zaštitu podataka (DPIA). DPIA je važan instrument unutar GDPR-a jer omogućuje tvrtkama da analiziraju potencijalne rizike za privatnost građana i osiguraju adekvatne mjere zaštite.

S obzirom na to da se sjedište Googleove europske podružnice nalazi u Dublinu, irski DPC ima nadležnost za ovu istragu, što dodatno naglašava ulogu Irske kao važnog regulatora u području zaštite podataka unutar EU. Ovaj slučaj pokazuje kako EU i njezine institucije postaju sve aktivniji u nadzoru nad globalnim tehnološkim korporacijama, posebno u kontekstu novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija.

Važno je napomenuti da je Europska unija već nekoliko puta djelovala protiv Googlea zbog zlouporabe tržišne pozicije. Primjer za to je presuda iz 2017. godine, koju je nedavno potvrdio Europski sud pravde, prema kojoj je Google kažnjen s 2,4 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu online pretraživanja.

Istraga u vezi s umjetnom inteligencijom mogla bi donijeti važne presedane kada je riječ o budućim regulacijama, s obzirom na sve veću prisutnost i utjecaj AI tehnologija u svakodnevnom životu. U kontekstu razvoja AI, postavlja se pitanje kako osigurati da tehnološki divovi poput Googlea ne samo poštuju zakone o zaštiti podataka, već i etičke standarde koji štite prava korisnika u digitalnom dobu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram